Monika Vengrínová Rôzne

Prezident i emeritný biskup... Pozrite, aké známe mená drali lavice na jednom z popradských gymplov

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či ste náhodou nesedeli v rovnakej školskej lavici ako kedysi pred vami dnes známa osobnosť? Na Gymnáziu Kukučínova ul. v Poprade sa vám to mohlo stať. Pozrite, kto všetko tu študoval...

Ilustračný obrázok k článku Prezident i emeritný biskup... Pozrite, aké známe mená drali lavice na jednom z popradských gymplov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Gymnázium Kukučínova v roku 2013 oslávilo okrúhle, šesťdesiate výročie. Dnes má škola 61 rokov, počas ktorých vychovala približne 6 150 absolventov. Tí prví maturovali v školskom roku 1954/55. Odvtedy každoročne z tohto gymnázia vychádzajú žiaci, z ktorých mnohí sa vo svete nestratia. Naopak, viacerí sa stali úspešnými a vo svojom odbore známymi a uznávanými. Študovali tu dnes významné osobnosti z radov pedagógov, vedcov, lekárov, televíznych osobnostía a podobne.

Aj veľa popradských osobností

„Najznámejším absolventom našej školy je pán prezident Andrej Kiska, ktorý tu už bol na návšteve a mal so žiakmi veľmi peknú besedu. Veľmi známou osobnosťou študujúcou u nás bol i emeritný biskup Evanjelickej cirkvi a.v. Július Filo, či bývalý slovenský veľvyslanec v Keni a Dánsku Radomír Boháč,“ prezradil riaditeľ Gymnázia Kukučínova Vladimír Lajčák.

Školské lavice tu dral i vedec a politik Rudolf Chmel, režisér a dramatik Silvester Lavrík, emeritný profesor Ivor Ripka či archeológ, dramaturg a publicista Ladislav Snopko. Absolventmi tohto popradského gymnázia je i špičkový vysokoškolský pedagóg Miron Zelina, spisovateľka a redaktorka Viera Švenková, pedagogička na VŠMU Katarína Hašková alebo pedagóg na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Michal Forišek. „Študovalo u nás tiež veľmi veľa popradských osobností – lekárov, inžinierov, podnikateľov. Táto škola sa naozaj má čím pýšiť,“ skonštatoval Lajčák.

Úspešnosť absolventov tohto gymnázia na vysokých školách sa podľa riaditeľa každý rok pohybuje od 98 do 100 percent. Viac podľa neho prevažuje záujem o humanitné predmety i napriek tomu, že sa študentov snažia nasmerovať viac na technické smery, ktoré dnes majú väčšiu perspektívu. „Jedným z problémov dnes je, že zhruba dvadsať percent najlepších žiakov chce byť lekármi. A keď je to tak aj na iných školách, je dopredu isté, že na lekárske fakulty sa nedostanú. Na našej škole je medicína, povedal by som, číslo jeden,“ uviedol riaditeľ gymnázia.

Popradčania odchádzajú študovať do Čiech

Ako ďalší veľký problém popradských študentov vidí v tom, že po absolvovaní strednej školy odchádzajú študovať do Čiech. Poprad je podľa neho špecifický tým, že veľmi silná komunita študentov je v Brne a ďalšia v Prahe. „Toto ma veľmi mrzí. Keby sa po štúdiu vrátili domov, poviem „dobre“. Existuje však krutá štatistika, ktorá hovorí, že 90 % z nich tam ostane. A takto prichádzame o múdrych ľudí. To je zle. Je to problém, ktorý v školstve nikto nerieši. Robíme sa slepými, hluchými, povoľujeme školy, ktoré nemajú žiadnu úroveň, a takto to potom vyzerá,“ povedal sklamane Lajčák.

Riešením by podľa neho malo byť vytvorenie lepšieho zázemia pre študentov, zvyšovanie úrovne a zatraktívnenie systému štúdia pre dnešných študentov. Tiež zmeniť akademický systém štúdia a viac ho spojiť s praxou. „Necítim sa byť odborníkom na vysoké školstvo, aj keď som tam istý čas pôsobil, ale nejaká chyba tam je, lebo inak by tie percentá nevyzerali tak, ako vyzerajú,“ dodal riaditeľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM