Peter Handzuš Rôzne

Pri príležitosti 70. výročia prvého transportu židov vypravia spomienkový vlak

Sedemdesiat rokov uplynie v nedeľu 25. marca od vypravenia prvého transportu židovských žien zo Železničnej stanice Poprad do koncentračného tábora Osvienčim a ďalších. Pri tejto príležitosti bude práve z tejto stanice v piatok 23. marca vypravený s

** „Je to príležitosť upozorniť mladých ľudí priblížením histórie, filozofickými debatami, umeleckým prejavom na dôsledky toho, čo môže spôsobiť dekadencia spoločnosti, a spraviť memento, ako ďaleko môže spoločnosť dospieť, pokiaľ nebude sledovať etické a morálne princípy,“ **priblížila myšlienku spomienkového vlaku hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Grešnerová. V rámci projektu budú na stanici v Poprade vystavené pôvodné dobové vagóny, tzv. dobytčáky, spolu s výstavou histórie transportov.

Počas cesty vystúpia vo vlaku historici, filozofi, pamätníci a iní pozvaní hostia s príspevkami k tejto udalosti. Účastníkmi výpravy sú aj mladí študenti zo Slovenka, pre ktorých je tento projekt určený. „Študenti dostanú možnosť poznať hrôzu, obludnosť udalostí a súvislostí transportov prostredníctvom prednášok a interaktívnych diskusií s pamätníkmi, historikmi a filozofmi,“ vysvetľuje Grešnerová. Zároveň v Osvienčime a Brzezinke budú mať možnosť čo najautentickejšie prežiť atmosféru a udalosti tábora. Cestou tam bude premietaných i niekoľko dokumentov s danou tematikou.

Vlak pôjde po trase Poprad – Žilina – Zwardoň – Osvienčim a späť, pričom z Popradu štartuje krátko po 06.00 h.** „Ešte pred štartom sa uskutoční pri pamätnej tabuli na stanici v Poprade spomienková slávnosť,“** doplnila Grešnerová. Pri príležitosti okrúhleho výročia prvého transportu židov z Popradu sa okrem toho uskutoční aj ďalšia spomienková slávnosť, a to presne v deň výročia, v nedeľu 25. marca opäť pri spomienkovej tabuli na Železničnej stanici Poprad. „Spomienka sa bude konať pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. O 15.30 h sa uskutoční kladenie vencov a o 17.00 h vernisáž dvoch výstav v Tatranskej galérii, a to výstavy Jennyho Stolzenberga Odpusť a nezabudni a Viery Kamenickej Večné otázky,“ priblížil riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

Text: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM