Peter Handzuš Správy

Pri Svite našli vzácne mláďa bociana čierneho. Ochranári ho chcú ešte v lete vrátiť do voľnej prírody

Začiatok leta je obdobím, keď opúšťajú rodné hniezda mnohé druhy vtákov. Niektorým mláďatám sa ich prvý let nevydarí, a tak skončia na zemi, na chodníkoch a neraz i na frekventovaných cestách.

Ilustračný obrázok k článku Pri Svite našli vzácne mláďa bociana čierneho. Ochranári ho chcú ešte v lete vrátiť do voľnej prírody
Zdroj: Dnes24.sk

„Stáva sa to mláďatám tých vtákov, ktoré hniezdia priamo v obciach a mestách, na budovách alebo v parkoch a záhradách. Vďaka dobrým ľuďom, ktorým osud týchto vtákov nie je ľahostajný, dostávajú sa do rúk našich pracovníkov každý rok mláďatá sokolov myšiarov, myšiarok ušatých, dážďovníkov či bocianov bielych,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

V uplynulých dňoch boli vďaka obetavosti ľudí privolaní pracovníci Správy TANAP do blízkeho okolia mesta Svit v okrese Poprad. Na ich veľké prekvapenie sa tu nachádzalo mláďa bociana čierneho. „Bocian čierny žije veľmi utajeným spôsobom života. Hniezdi na starých vysokých stromoch v odľahlých, málo navštevovaných lesoch. Preto bolo mláďa, ktoré z neznámych príčin predčasne opustilo hniezdo, prekvapením,“ konštatoval Majko.

Predbežnou prehliadkou u neho ochranári zistili ľahšie poranenie krídla. Mláďa veľmi dobre prijímalo potravu, najmä ryby, ktoré mu na hniezdo nosili rodičia asi najčastejšie. „Preto bol večne hladný čierny bocianik prevezený do Záchrannej stanice v Zázrivej, kde mu v spoločnosti dvoch malých bielych bratrancov bude poskytnutá odborná starostlivosť. Veríme, že po rehabilitácii a dorastení operenia sa koncom leta, ešte pred odletom do Afriky, vráti späť do voľnej prírody,“ uzavrel Majko.

Foto: Marek Szczepanek – Wikipedia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM