Martin Sýkora Samospráva

Priaznivá situácia dovolila radnici rozdávať peniaze: Prilepšia si aj školy

Prvú zmenu rozpočtu, ktorá sa týka najmä oblasti školstva, odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej na svojom ostatnom marcovom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Priaznivá situácia dovolila radnici rozdávať peniaze: Prilepšia si aj školy
Zdroj: TASR

Školy dostali pridané

Zvýšenie výdavkov v oblasti školstva je spôsobené zvýšením normatívnych finančných prostriedkov pre obe základné školy, ku ktorému došlo koncom januára.

„V rozpočte mesta sa navýšili vyššie príjmy zo štátneho rozpočtu, takzvané normatívne prostriedky pre obe základné školy o 109 355 eur. Okrem tejto sumy na vzdelávacie poukazy získali obe základné školy a centrum voľného času spolu sumu 12 211 eur, na asistentov učiteľov získali dotáciu vo výške 9036 eur. Na predškolákov získala materská škola štátnu dotáciu 13 020 eur, ktorú použije na neplánované prevádzkové výdavky,“ povedal primátor mesta Spišská Belá Štefan Bieľak.

Na lyžiarske kurzy získali základné školy súhrne dotáciu zo štátneho rozpočtu 14 400 eur a na školu v prírode 12 900 eur. Na stravovanie detí zo sociálne znevýhodneného prostredia získali školy dotáciu vo výške 8500 eur. Na podporu zamestnania ďalších nezamestnaných z úradu práce mesto získa sumu 13 175 eur na základe mestom podaných projektov.

Foto: Martin Sýkora

Polepšia si aj lesy, pribudne rolba

Pre základnú umeleckú školu mesto pridelili viac ako 3200 eur, pre materskú školu poslanci odsúhlasili ďalších 17 820 eur oproti schválenému rozpočtu. Zvýšenie výdavkov sa dotkne aj Základnej školy J. M. Petzvala, kde pôjde 72 786 eur, ďalších 96 197 eur poslanci odsúhlasili Základnej škole M. R. Štefánika. Na zakúpenie rolby na úpravu prírodného ľadu na hokejovom ihrisku na Tatranskej ulici je určených 7864 eur.

Poslanci schválili aj poskytnutie dotácie pre mestskú spoločnosť Lesy mesta Spišská Belá, s. r. o., vo výške 44 555 eur, ktorá je určená na zalesnenie mestských lesov. „Táto suma má byť mestu poskytnutá zo štátneho rozpočtu ako finančná náhrada za obmedzenie hospodárenia v mestských lesoch z titulu ochrany prírody a následného zákazu ťažby dreva. Celá suma sa poskytne na obnovu mestských lesov v tomto roku,“ uzavrel Bieľak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM