Miroslav Pomajdík Hokej

Príbeh profesionálnej hokejistky zo Spiša: Petra s hokejom dokázala preraziť v Rusku!

Spišiačka Petra Pravlíková patrí medzi naše najúspešnejšie slovenské hokejistky. Uplynulú sezónu pôsobila v profesionálnej ženskej hokejovej lige v Rusku a tento rok sa jej podarilo so slovenskou reprezentáciou hokejbalistiek, získať na MS v Kanade strieborné medaily. S hokejom začínala v Spišskej.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh profesionálnej hokejistky zo Spiša: Petra s hokejom dokázala preraziť v Rusku!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sama poznamenala, pochádza z hokejovej rodiny a tak akosi prirodzene inklinovala k tomuto športu aj ona. S hokejom začala, keď mala 10 rokov a do ženského tímu ju priviedol tréner Bednár. „Raz som som bola na verejnom korčuľovaní, na nohách som mala kanady, čo neušlo zraku trénera Bednára, ktorý ma pozval na ženský hokejový tréning, no a odvtedy hrávam až doteraz,“ povedala o svojich začiatkoch Pravlíková.

Podmienky v ženskom hokeji na Slovensku

V slovenskej lige môžu nastúpiť na zápasy až dievčatá, ktoré dovŕšili 15 rokov a tak Pravlíková od tohto veku hrávala za domáci klub v Spišskej. „Chcela som trénovať aj s chlapcami a chodiť s nimi do hokejovej triedy, no to mi nebolo umožnené,“ posťažovala si Pravlíková. Neskôr prešla do Zvolena, lebo začala študovať na vysokej škole v Bratislave a najbližší ženský klub bol od tohto mesta vo Zvolene. Tam pôsobila niekoľko rokov. Keď sa v Bratislave otvorilo centrum reprezentácie pre ženy, tak sa presunula do hlavného mesta a po ukončení vysokej školy putovala do zahraničných líg. Konkrétne do Ruska a Bieloruska.

Podmienky pre ženský hokej na Slovensku sa podľa nej stými zahraničnými nedajú porovnať. Ženský hokej nie je u nás platený šport, čiže sa nehrá profesionálne. Toto je podobné aj v zahraničí. Ženy ktoré chcú hrať hokej, musia popri tom zvládať aj svoju prácu. „Keď chcete chodiť u nás na hokej, tak si platíte členské príspevky, výstroj, cestu na turnaje atď…V Spišskej majú ženy tú výhodu, že neplatia za ľad. V niektorých iných slovenských družstvách si musia ženy platiť aj za ľadovú plochu počas tréningov,“ dodala Pravlíková.

Kedysi ani netušila, že raz ju bude hokej aj živiť, čo ohodnotila nasledovne: „Nikdy som nepredpokladala, že hokejom sa budem raz aj živiť, lebo to bolo dosť nepravdepodobné, keď človek vyrastal na Slovensku. Robíš to 15 rokov len pre svoju potechu, popritom študuješ, alebo pracuješ a hráš hokej.“ Keď skončila vysokú školu v Bratislave, tak dostala ponuku na absolvovanie spoločného sústredenia s ruskými hokejistkami, ktoré sa konalo na Slovensku. Zúčastnila sa ho, zaujala ich a odvtedy sa začalo jej pôsobenie v Rusku, konkrétne v sezóne 2009/2010 obliekala dres HK Tornado Moskva.

Ruská legionárka

V Rusku je ženský hokej profesionálny a podľa jej slov sa tam dá z neho celkom slušne vyžiť. Hráčky sa nemusia starať o nič. Popri plate majú zabezpečené aj ubytovanie, stravu, dopravu, zdravotné záležitosti atď. Ruská hokejová federácia pumpuje do tohto športu veľké peniaze, preto si tam môžu dovoliť kupovať aj legionárov zo zahraničia. „U nás to do takého štádia ešte nedošlo a myslím si, že asi tak skoro ani nedôjde, lebo športu sa tu naši politici až tak veľmi nevenujú,“ skonštatovala. Vyskúšala si aj podmienky v Bielorusku, ktoré sú porovnateľné s Ruskom. Ženský hokej je tam tiež profesionálny.

Podmienky v ruskej ženskej lige sú podľa nej z roka na rok lepšie, lebo sa blíži olympiáda v Soči. Rusi robia všetko preto, aby mali do olympiády čo najväčšiu členskú základňu, aby mali z čoho vyberať. Momentálne je v Rusku zhruba 10 ženských hokejových klubov. Atraktivita ženského hokeja je pre Rusov vysoká. Na zápasoch býva veľakrát vypredané.

Pôsobenie v Uchte

V minulej sezóne 2012/ 2013 hrala Pravlíková v družstve Arktik Universitet Uchta. Najviac ju trápila silná ruská zima, čo okomentovala nasledovne: „Vonku bolo aj mínus 40 stupňov. Keď som si tam chcela ísť nakúpiť, tak som si to aj trikrát rozmyslela, lebo kým som prišla do obchodu, tak mi premrzlo celé telo.“ Mesto Uchta je porovnateľné so Spišskou a práve tu zažila, čo znamená popularita. „Keď som išla medzi ľudí, tak veľa z nich vyťahovalo foťáky a pokrikovali, to je ona- to je ona a fotili si ma. Bolo to také domáce prostredie, všetci sa tam navzájom poznajú. To mesto tým hokejom žije,“ doplnila. V ruskej lige pôsobilo minulú sezónu 5 slovenských hokejistiek.

Budúce pôsobisko

Jej budúce pôsobenie nie je ešte doriešené, všetko závisí od toho, či sa so svojim doterajším klubom dohodne, alebo nie. V hre je aj ďalší ruský tím a keď sa jej nepodarí zostať v Rusku, tak zvažuje pôsobenie v nejakom klube vo Švajčiarsku, alebo Nemecku, kde však už nie je profesionálny ženský hokej. „Popri hokeji by som si tam musela nájsť aj prácu. Láka ma aj Turecko, kde je ženský hokej na poloprofesionálnej úrovni,“ doplnila.

Trénerská kariéra?

Medzi najväčšie úspechy, ktoré si najviac cení, patrí postup so slovenskou ženskou reprezentáciou na olympiádu vo Vencouveri 2010. To bol aj zatiaľ najväčší úspech ženského hokeja na Slovensku vôbec. Pravlíková pôsobí v ženskej hokejovej reprezentácii už od roku 2000. Za tú dobu sa slovenský ženský hokej prebojoval až medzi svetovú elitu, ktorú bohužiaľ na posledných MS opustil.

Medzi jej najvážnejšie zranenie patrilo roztrhnutie krížneho väzu v kolene, čo lekári riešili plastikou, po ktorej sa opäť vrátila na ľad. „Veľmi som sa bála, že to bude znamenať koniec mojej kariéry. Nakoniec všetko dobre dopadlo.“ vyznala sa.

V budúcnosti by sa chcela venovať aj trénovaniu, nakoľko má vyštudovanú telovýchovu. Najviac ju láka Rusko, kde by si vedela predstaviť aj svoju trénersku kariéru. Trúfa si aj na trénovanie mladých začínajúcich hokejistov. Aktívne sa venuje aj hokejbalu, kde tento rok získala so ženskou reprezentáciou na MS v Kanade strieborné medaily.

Petra Pravlíková
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM