Monika Vengrínová Rôzne

Priestorové plánovanie mesta v rukách architektov: Zapájať sa môže i verejnosť

Priestorové plánovanie v meste sa dostalo do rúk tých najpovolanejších. Námestie, doprava, budovy, parky a podobne.To všetko bude počnúc dnešným dňom riešiť Rada pre priestorové plánovanie mesta, zložená z architektov a pracovníkov mesta, ako poradný orgán pre mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Priestorové plánovanie mesta v rukách architektov: Zapájať sa môže i verejnosť
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Rada pre priestorové plánovanie mesta vznikla ako poradný orgán primátora a mestského zastupiteľstva, aby odporúčala riešenia a postupy v architektonickej oblasti. Práve vedenie mesta bude zadávať požiadavky k tomu, ktorým témam sa rada má venovať a k čomu má poskytovať odborné stanovisko. Zložená je z deviatich členov, pričom dvaja sú pracovníkmi mestského úradu menovaní primátorom mesta a siedmi členovia sú volení zo Slovenskej komory architektov, pričom nie sú ani zamestnancami mesta ani mestskými poslancami.

Zasadania rady budú pravidelné, raz do mesiaca, v prípade riešenia dôležitejších a náročnejších koncepčných úloh i častejšie. Všetky zasadania budú verejné. „Jednou z úloh rady je aj participatívne plánovanie, čiže zapájanie verejnosti do jednotlivých plánovacích procesov v rozvoji mesta,“ uviedol predseda rady architekt Martin Baloga. Útvar hlavného architekta mesta podľa jeho slov v Poprade v minulosti už existoval, neskôr bol však zrušený, podobne ako aj vo viacerých iných mestách.

Odpolitizovanie investičných aktivít

Ako však, podľa Balogu, vyplynulo z praxe, tieto veci je potrebné riešiť koncepčne. Preto sa mesto Poprad rozhodlo pre ešte novátorskejšie riešenie a priestorové plánovanie nezverilo do rúk len jedného architekta, ale celej rady. „To, že takéto koncepčné riadenie chýbalo, je vidieť ako v našom, tak i v iných mestách, pretože každé mesto je odrazom spoločnosti, ktorá v ňom žije. Čiže všetky nedostatky sa v tom-ktorom meste dajú ľahko čítať. Preto si ako iné mestá i to naše uvedomilo, že takéto koncepčné riadenie potrebuje a pristúpilo k zriadeniu tejto rady,“ ozrejmil Baloga.

Vznik rady víta i viceprimátor mesta Pavol Gašper, ktorý sa zúčastnil aj prvého zasadania: „Nielen ja, ale verím, že i celé mesto si od jej založenia sľubuje odpolitizovanie investičných aktivít v meste a hlavne to, aby plánovanie a rozvoj mesta slúžili predovšetkým ľuďom“. Na prvom zasadaní sa členovia rady venovali viacerým dôležitým bodom, medzi ktoré patrí riešenie rekreačného areálu v jazdiarni v Poprade-Kvetnici v súvislosti s nadväznosťou na mestské a rekreačné lesy, koncepcia reklamných stavieb či zonácia Námestia sv. Egídia.

Psí park, zonácia námestia i retardéry

„Dostali sme od mesta odporúčanie pripraviť zonáciu pre námestie, teda to, aké činnosti a v ktorej časti námestia budú vykonávané. To znamená, kde budú umiestnené stánky pre predaj alebo kde sa budú konať kultúrne podujatia a podobne. Tak, aby mohli byť pre to urobené stavebno-technické úpravy a prispôsobenie námestia pre túto činnosť,“ vysvetlil predseda rady a dodal, že to, či sa stánky na námestie vrátia, ostáva na rozhodnutí mesta.

Rada sa tiež venovala napríklad i spomaľovačom v radovej zástavbe rodinných domov, obchvatu mesta či psiemu parku, pre ktorý hľadali vhodné lokality. „Je dôležité nielen vymedziť lokality, kde psy nesmú, ale aj lokality, kde môžu ísť, kde ich môžu ich majitelia voľne pustiť, prípadne ich aj cvičiť. A to samozrejme v súlade s obytnými zónami a detskými ihriskami,“ dodal Baloga.

Prvé zasadnutie Rady pre priestorové plánovanie mesta Poprad
8
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM