Monika Vengrínová Rôzne

Príjemné prekvapenie po spočítaní kamzíkov: V Tatrách ich žije rekordne veľa

Aj tento rok sa v Tatrách uskutočnilo jarné spočítavanie kamzíkov, ktoré ukázalo, že ich tu žije rekordné množstvo. Vo vysokohorskom prostredí sa aktuálne pohybuje 1232 kamzíkov, vrátane 185 mláďat.

Ilustračný obrázok k článku Príjemné prekvapenie po spočítaní kamzíkov: V Tatrách ich žije rekordne veľa
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na porovnanie, v poľskom Tatranskom národnom parku ich napočítali len 388, z toho 79 mláďat. Nárast Tatranci zaznamenali aj oproti minulému roku, keď u nás bolo 963 kamzíkov vrátane 168 mláďat.

"Výsledky nás milo prekvapili. Sumárne môžeme konštatovať, že vďaka prírastkom presahujúcim pätnásť percent z celkovej populácie a slabšej zime sa početnosť kamzíka naďalej zvyšuje. Prirodzený úbytok vplyvom predátorov či iných faktorov bezpečne vykryjú novonarodené kamzíčatá. Potešila nás aj početnosť svišťa vrchovského, ktorého bolo nielen vidieť, ale aj počuť. Sčítavateľom skrížilo cestu aj šesť medveďov žijúcich vo vysokohorskom prostredí,“ uviedol zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Hybler s tým, že celoročná starostlivosť o kamzičiu zver na území Tatranského národného parku formou ochranných služieb, prikrmovania sušenou jarabinou v extrémne chladnom zimnom období a ostatných ochranných opatrení vrátane informovanosti a výchovy návštevníkov má podľa neho svoje opodstatnenie.

Spočítavanie kamzičej zveri organizujú Štátne lesy TANAPu už vyše päťdesiat rokov, v posledných rokoch v spolupráci s poľským Tatranským národným parkom a Správou TANAPu. Spoločným hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou. Každoročne tak majú Štátne lesy TANAPu prehľad, ako sa populácia kamzíka vyvíja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM