Martin Sýkora Správy

Prijímačky na stredné školy: Systém je nespravodlivý, tvrdí riaditeľ gymnázia

Prijímačky na stredné školy absolvujú tisícky podtatranských žiakov. Na najlepšie školy je nával, vedenie týchto inštitúcií si môže vyberať - ale nespravodlivo.

Ilustračný obrázok k článku Prijímačky na stredné školy: Systém je nespravodlivý, tvrdí riaditeľ gymnázia
Foto: Martin Sýkora

Riaditeľ Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade Vladimír Lajčák kritizuje systém prijímania žiakov na stredné školy. V súčasnom systéme totiž elitné školy platia daň za úspech. Práve Kukučínka je už druhý rok najžiadanejšou strednou školou v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Na jedno miesto sa tu hlási najviac záujemcov. Do 4-ročného gymnázia je to 201 záujemcov na 60 miest. Pre školu je to veľmi dobré, lebo si môže vyberať – ale len do istej miery.

Keď by ani prijímačky nebolo treba…

„Zo zákona musíme zobrať všetkých žiakov základných škôl, ktorí napíšu testovanie T9 nad 90 %. V Poprade sa ukázal problém, že takýchto žiakov dvojnásobne pribúda každý rok. Najprv ich bolo 15, potom 30 a teraz ich je skoro 60. Teoreticky sa môže stať, že keby všetci prišli a zapísali sa, tak gymnázium už nikoho iného nemôže prijať,“ vysvetlil Lajčák, ktorému sa súčasný systém prijímačiek vôbec nepáči. „Pýtam sa, čo ďalej? Poprad má to šťastie, že má dve výborné gymnáziá. V tomto roku sa títo žiaci rozdelili 50 na 50. Otvárame dve triedy, čiže 155 ďalších žiakov sa musí pobiť o 33 miest. Sú to veľmi dobrí žiaci. Na jednej strane som šťastný, že sa k nám zapísali na prijímačky, ale na druhej strane mi je veľmi ľúto ostatných,“ dodal riaditeľ gymnázia.

Riaditeľ a žiaci: Systém je nespravodlivý

Kto teda pri testovaní nezabodoval na 90 %, absolvuje prijímačky. Pretlak výborných žiakov a náročné testy sú veľkým sitom.

„Berieme do úvahy monitor, ktorý bodujeme, známky za 4 roky a žiaci musia urobiť náročné prijímacie skúšky, čo nám dá o žiakovi lepší prehľad. Moja otázka znie, či je toto spravodlivý systém,“ pýtal sa Lajčák.

Medzi žiakov, ktorí chcú študovať na Gymnáziu na Kukučínovej ulici, patrí aj Norbert Plzák. Prijímacie skúšky sú podľa neho veľmi ťažké. Posudzovať žiakov podľa jedného testu, ktorý písali v základnej škole, je nespravodlivé. „Bolo to celkom náročné, ale dalo sa to zvládnuť. Je to podľa mňa dosť nespravodlivé, lebo tie monitory majú inú skladbu otázok ako to, čo sa učíme," povedal Norbert, ktorého doplnil ďalší uchádzač o gymnaziálne štúdium. „Rozmýšľal som nad tým. Podľa mňa by sa mal zaviesť iný systém, kde by sa nehodnotil jeden test. V ten deň sa vám nemusí zadariť, tým pádom musíte ísť na prijíačky,“ doplnil Dávid Pitoňák.

Vladimír Lajčák si myslí, že veľkú vinu na nespravodlivom systéme má rebríček súkromnej spoločnosti INEKO, ktorá spustila negatívne procesy. Opísal to na príklade maturitným testov. „Moja skúsenosť s externými maturitnými testami na Slovensku je katastrofálna. Odkedy INEKO urobilo ten nešťastný rebríček škôl, ktorý nehovorí o kvalite škôl nič, tak sa začalo na Slovensku masívne podvádzať. Tam stačí, aby pri testovaní učiteľ prižmúril oko a výsledky sú úplne iné,“ konštatoval Lajčák.

Kedy a či vôbec sa niečo zmení nie je v kompetencii škôl, ani vyšších územných celkov. Systém prijímania žiakov na stredné školy je nastavený platnou legislatívou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM