Ľubomír Hudačko Správy

Primátorka o ukončení výroby v Panasonicu: Postihne to široký región stredného Spiša!

Spoločnosť Panasonic ohlásila plány na ukončenie výroby vo fabrike v Krompachoch, podľa primátorky mesta Ivety Rušinovej je to strašný úder pre celý región.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka o ukončení výroby v Panasonicu: Postihne to široký región stredného Spiša!
Zdroj: TASR

V krompašskom závode pracovali ľudia nielen z mesta, ale aj okolitých obcí. Podľa primátorky to tak postihne široký región stredného Spiša. Dohromady príde o prácu minimálne 400 ľudí, ďalším viac ako 200 zamestnancom spoločnosť ponúkne pracovné miesto v plzenskej fabrike.

Nezamestnanosť až 20 percent

„Doposiaľ nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mala výroba skončiť. Boli v lete nejaké šumy okolo toho, ale spoločnosť nám nič nenaznačila a povedali nám, že o budúcnosti výroby v Krompachoch rozhoduje vedenie spoločnosti v Japonsku,“ upozornila Rušinová.

Nezamestnanosť sa v regióne pohybuje na úrovni 15 až 20 percent. „Veľmi ťažko mi je o tom hovoriť. Staviame hnedý priemyselný park, ktorý by mal byť ukončený do konca roka, dúfame, že sa nám podarí tam niekoho dotiahnuť, rokujeme s niekoľkými investormi, snáď to trošku pomôže tomuto regiónu. Sú to dve pekné nové výrobné haly, s technickou infraštruktúrou a výrobnou plochou 5000 metrov štvorcových,“ dodáva Rušinová.

Dôvodom, prečo sa spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK) rozhodla ukončiť výrobu na Spiši, je podľa jej PR manažérky Andrey Maršákovej fakt, že európsky trh záznamových zariadení pre video sa neustále zmenšuje.

Dôvodom pokles výroby a náklady

Práve pokles výroby a nevyhnutné fixné náklady spojené s činnosťou PAVCSK už naďalej neumožňujú udržať spoločnosť životaschopnú a ziskovú, a to ani napriek viacerým aktivitám zameraným na zníženie fixných nákladov a zvýšenie efektivity výroby, ktoré boli realizované počas predchádzajúcich ro­kov.

"Ukončenie výroby pre všetky videoprodukty je plánované k 31. decembru, zostávajúca výroba by mala byť ukončená v máji 2015. Výroba tzv. High-end BD prehrávačov, BD rekordérov, ako aj výroba dosiek plošných spojov pre televízne prijímače bude presunutá do spoločnosti PAVCCZ v Plzni v Českej republike, v záujme zabezpečenia ziskovosti výroby uvedených produktov, a to využitím dostupných zdrojov a infraštruktúry v PAVCCZ,“ uviedla Maršáková.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM