Samospráva

Priplatia si Popradčania za rozvoj? Radnica uvažuje o novom poplatku

Samospráva Popradu uvažuje o tom, že by od nového roka zaviedla v meste poplatok za rozvoj. Kvôli tomu bude potrebné schváliť všeobecne záväzné…

Ilustračný obrázok k článku Priplatia si Popradčania za rozvoj? Radnica uvažuje o novom poplatku
Zdroj: TASR

Poprad je na vážkach

Podľa slov primátora mesta Jozefa Švagerka sa pripravuje všeobecne záväzné nariadenie, ktoré však budú musieť schváliť poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Rovnako sa však obáva toho, že by tento poplatok mohol skomplikovať situáciu pri výstavbe sociálnych a nájomných bytov. V Kežmarku poplatok za rozvoj zatiaľ nezavedú.

„Vedenie mesta hovorilo o tom, aký možný príspevok by získalo pri najnižšom poplatku desať eur. Všetko však bude závisieť od toho, či to poslanci schvália. Získali by sme zhruba 60 000 eur,“ povedal popradský primátor. Doplnil, že vedenie mesta pociťuje, že by malo podporovať výstavbu nájomných a sociálnych domov. Tento poplatok by podľa Švagerka skomplikoval celú situáciu.

„Sme pred otázkou, či vôbec zaviesť tento poplatok, alebo stanoviť len minimálnu výšku, teda desať eur,“ uzavrel Švagerko.

V Kežmarku zatiaľ jednoznačne nie

V susednom meste Kežmarok poplatok od nového roka zatiaľ nezavedú. „Momentálne nie je pre mesto tento poplatok zaujímavý. Do budúcna ho však nevylučujeme,“ uviedla komunikačná manažérka mesta Zuzana Šlosárová. Zákon nadobudol účinnosť 1. novembra a obce môžu podľa neho spoplatniť výstavbu na svojom území.

Príjem z poplatku za rozvoj môžu samosprávy použiť ako kapitálové výdavky v prípade výstavby škôl, materských škôl, športovísk, kultúrnych a zdravotníckych zariadení. Rovnako sa tieto financie môžu použiť aj na výstavbu dopravnej infraštruktúry či na rozširovanie a údržbu verejnej zelene. Sadzbu si určí mesto alebo obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (desať eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM