Monika Vengrínová Rôzne

Veľká obnova plynovodov na sídliskách: Pripravte sa na obmedzenia a rozkopané ulice

Z dôvodu zastaralosti a opotrebenia čaká plynovodné potrubia na popradských sídliskách rozsiahla rekonštrukcia. Popradčania sa tak musia pripraviť na rôzne obmedzenia, ktoré sa budú realizovať v podobe zásahov do zelene, chodníkov a parkovísk.

Ilustračný obrázok k článku Veľká obnova plynovodov na sídliskách: Pripravte sa na obmedzenia a rozkopané ulice
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Rozsiahla rekonštrukcia bude prebiehať v dĺžke približne 13,5 km v ôsmich etapách a potrvá do novembra 2014. S prípravnými prácami sa začína na starom Juhu teraz po Veľkej noci. „Pri rekonštrukcii budú prebiehať výkopové práce s následnou montážou plynovodného potrubia a prípojok. Obyvatelia bytových domov, pri ktorých bude rekonštrukcia práve prebiehať, budú v predstihu niekoľkých dní o tejto skutočnosti informovaní oznamom na vchodoch“ informovala Ivana Zelizňáková, manažérka pre komunikáciu SPP – distribúcia.

Základnou prioritou rekonštrukcie bude garancia bezpečnosti. „Chceme apelovať na všetkých obyvateľov bytových domov, v blízkosti ktorých sa bude táto rozsiahla rekonštrukcia plynovodov realizovať, aby boli trpezliví a pochopili, že ide o ochranu ich bezpečnosti. Plynárenské zariadenia boli kedysi realizované z iných materiálov, ktoré dnes už nevyhovujú, sú opotrebované a z pohľadu bezpečnosti je preto ich rekonštrukcia nevyhnutným opatrením,“ uviedla Kristína Horáková, vedúca odboru výstavby MsÚ v Poprade.

Vyrúbané dreviny nahradia nové

Prvá etapa zahŕňa ulice Tajovského, Ludvíka Svobodu, Tomášikovu a Ul. mládeže. „S plynármi sme sa dohodli na etapách, pretože nechceme, aby bolo celé sídlisko rozkopané v rovnakom čase. Po ukončení prvej etapy a po konečných úpravách pristúpime k druhej etape. Počas terajších prípravných prác sa budú v prvom rade vytyčovať všetky inžinierske siete, ktoré sa v danej lokalite nachádzajú. Následne budú potrebné zásahy do zelene, trávnatých i spevnených plôch, parkovísk, chodníkov a komunikácií. Takisto bude nevyhnutné preriediť alebo odstrániť stromy a kríky,“ doplnila Horáková.

Keďže mnoho drevín vyrástlo v blízkosti i priamo na trasách plynovodov, neraz aj zásluhou obyvateľov, ktorí ich tam v dobrej viere vysadili, bude nevyhnutné tieto dreviny odstrániť, nakoľko podľa platnej legislatívy nemôžu byť v mieste ochranného pásma plynárenských zariadení. Potrebný preto bude ich výrub a následná náhradná výsadba. Mesto bude po celý čas rekonštrukcie plynovodov dohliadať na to, aby bola vzrastlá zeleň vyrúbaná skutočne len v nevyhnutnom rozsahu. „Budeme dbať na to, aby nebol vyrúbaný ani jeden strom a krík mimo ochranných pásiem. Za vyrúbané stromy a kríky bude vyčíslená spoločenská hodnota a tieto finančné prostriedky poukáže SPP na účet mesta ako adekvátnu náhradu za vyrúbanú zeleň. Tieto peniaze mesto môže použiť výlučne na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny,“ konštatovala K. Horáková.

Plynári musia rozkopávky uviesť do pôvodného stavu a mesto bude dbať o dôsledné spätné úpravy, ako aj o čo najmenšie zásahy najmä do miestnych komunikácií a chodníkov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM