Monika Vengrínová Rôzne

Pripravte sa na vyčíňanie počasia: Výstraha meteorológov už dosiahla tretí stupeň

V najbližších dňoch nás čaká skutočne divoké počasie. Náš okres bude sužovať silný vietor a dážď. Hydrometeorologický ústav zmenil predpoveď a výstrahu z druhého stupňa až na tretí.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na vyčíňanie počasia: Výstraha meteorológov už dosiahla tretí stupeň
Zdroj: Webnoviny.sk

Od dnes od osemnástej hodiny až do piatka 16.mája do polnoci je vydaná výstraha tretieho stupňa pred dažďom. „V okrese Poprad sa miestami očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom 50 – 100 milimetrov, ojedinele na návetrí hôr až okolo 120 milimetrov,“ varujú zamestnanci SHMÚ vo svojej výstrahe.

Výstraha tretieho stupňa platí aj pred vetrom, a to vo štvrtok od tretej hodiny ráno do deviatej hodiny večer. Táto výstraha platí v okrese Poprad, kde sa ojedinele, najmä na južných svahoch, očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. Na horách dosiahnu nárazy vetra 30 až 45 metrov za sekundu.

Vzhľadom na očakávaný intenzívny trvalý dážď a nasýtenosť povodí je podľa SHMÚ predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

„Tento úhrn zrážok a rýchlosť vetra predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra a úhrn a intenzita zrážok je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Veľmi vysoká je i pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov,“ varuje ďalej SHMÚ.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM