Peter Handzuš Rôzne

Prírodná telenovela: Strechu im 8 rokov okupujú bociany

AKTUALIZOVANÉ! Pre jedného atrakcia, pre druhého poriadny problém. Bociany vo Veľkej sa nechcú presťahovať do pripraveného hniezda. Majiteľ domu je zúfalý, strešnú krytinu tak nevymení ani tentoraz. Takýto scenár sa do bodky opakuje už osem rokov.

„Desiatky rokov, od môjho narodenia, sedával na komíne tam oproti,“ povedal pán Ilavský, spolumajiteľ domu, kde má velický bocian hniezdo. „Potom, keď mu ho zhodili, sa presťahoval k nám“ dodal. Majiteľia súhlasili, aby bocian na ich komíne ostal jeden rok, ale teraz je to už rok ôsmy a bociana sa nevedia zbaviť.

Veličania hľadali riešenie, ako pomôcť bocianovi aj majiteľom domu. V spolupráci s mestom mu do blízkosti starého hniezda pripravili nový stĺp. No ten bociana po návrate zo zimnej dovolenky neoslovil. Pôvodné hniezdo nebolo odstránené a bociany usilovne pracujú na tom, aby drevenú pyramídu uprostred ich starého hniezda rozobrali.

Kým sa im to nepodarí, alebo sa nepresťahujú na nové miesto, nemôžu pomýšľať na mladé. Čím neskôr ich budú mať, tým viac klesá ich šanca na prežitie jesenného letu na juh. „Skúšali sme hniezdo rozobrať, ale je veľmi veľké a ťažké. Nedalo sa to bez techniky“, dodal smutne pán Ilavský, ktorý mal úradné povolenie na zhodenie hniezda.

[size=14]Ako sa dá hniezdo odstrániť?[/si­ze][color=#ff3300]­[/color] Hniezdo bocianov môže mať aj niekoľko sto kilogramov. Premiestniť alebo zhodiť ho nie je také jednoduché. Hniezdo sa musí ukotviť lanami a pomaly preniesť na zem. Súčasný stav krytiny ale nedovoľuje, aby sa po nej chodilo a tak tu vo Veľkej by pomohol žeriav a plošina. Ale problém je aj elektrické vedenie v blízkosti domu, kde má bocian hniezdo.

Do jesene tak bociany budú zrejme v pôvodnom hniezde. Ktovie, s kým bankujú, že sa im do nového nechce.

[color=#ff0000]­Pridané video a foto.[/color]

Prírodná telenovela: Strechu im 8 rokov okupujú bociany
1
Galéria
bocian
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM