Martin Sýkora Samospráva

Problém parkovania rieši radnica súťažou: Onedlho budeme poznať víťaza

Parkovanie v rezidenčných častiach je problematické takmer vo všetkých slovenských mestách. Všade na to idú inak a tak tomu je aj v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Problém parkovania rieši radnica súťažou: Onedlho budeme poznať víťaza
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Poprad vybralo spomedzi 19 prihlásených projektov víťaza v riešení problematiky parkovania na Rastislavovej ulici na sídlisku JUH III. Týmto návrhom viacpodlažného parkoviska by sa malo vyriešiť kritické parkovanie na sídlisku. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka ide o pilotný projekt na riešenie tejto problematiky v meste. Návrhy budú môcť vidieť aj samotní Popradčania, v auguste by mali byť vystavené na pôde mestského úradu.

Cieľom súťaže bolo získanie najlepšieho architektonicko-konštrukčného návrhu, ktorý okrem kvalitného dispozičného riešenia, konštrukčno-stavebnej a ekonomickej efektívnosti a ekologickej vhodnosti bude originálnym architektonickým dielom, ako prvým tohto druhu v meste, a zostane v povedomí širokej verejnosti. „Na vypísanie projektu sa zúčastnilo dostatok záujemcov, myslím si, že tam boli zaujímavé návrhy. Podľa komisie má takáto súťaž zmysel, návrhy boli zmysluplné a dajú sa použiť aj v praxi,“ povedal Švagerko.

Lokalita, v ktorej má vzniknúť viacpodlažné parkovisko, patrí medzi rezidenčné časti mesta s najvyššou koncentráciou obyvateľov. V súčasnosti sa na parkovisku nachádza približne 100 parkovacích miest. Víťazný návrh, ktorý vybrala komisia, počíta s 260 parkovacími miestami.

„Porota pracovala v dvoch kolách. Na prvom stretnutí sme spomedzi 19 návrhov vybrali sedem, ktoré postúpili do druhého kola. Musím konštatovať, že ide o dobrý postup pri riešení verejných investícií. Na daný problém sme získali množstvo názorov a riešení. Boli tam kvalitné návrhy, ktoré boli rôznorodé,“ uviedol predseda poroty Peter Marcinko s tým, že víťazný návrh treba brať ako prvé kolo v celom procese.

Ocenené boli prvé tri miesta a odmeny získalo aj ďalších päť návrhov. Na tento zámer samospráva vyčlenila sumu 6 800 eur. Porota v najbližších dňoch oboznámi víťaza, že jeho návrh vyhral. S vybranými návrhmi sa budú môcť stretnúť aj Popradčania. V priebehu augusta by mali byť vystavené vo vestibule mestského úradu a verejnosť bude môcť prostredníctvom ankety vybrať aj víťaza. Podľa predsedu Komisie výstavby a majetku pri Mestskom zastupiteľstve v Poprade Slavomíra Božoňa, víťazný návrh by sa mal ešte v priebehu tohto roka dostať aj na zasadnutie mestského zastupiteľstva. „Pokiaľ budú pozitívne ohlasy, tak parkovisko by mohlo už v priebehu roka 2017 stáť,“ uzavrel Božoň.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM