Martin Sýkora Kultúra

Program na víkend? Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria v nedeľu

Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.

Ilustračný obrázok k článku Program na víkend? Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria v nedeľu
Zdroj: Dnes24.sk

V parku ako pred 100 rokmi

Program otvorenia letnej turistickej sezóny začne v nedeľu 30. apríla rímskokatolíckou svätou omšou v kaplnke sv. Michala Archanjela o 14:00 hod. Jednou z najvýraznejších noviniek sezóny bude upravený park v podhradí.

„Park bude vyzerať tak, ako vyzeral v 30. – 40. rokoch 20. storočia. K dispozícii máme dobové fotografie, ktoré nám pomohli k realizácii,“ priblížil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Park bude určený nielen na relax či pikniky, ale rásť v ňom budú aj kvety a plodiny zo spomínaného obdobia. Oproti predchádzajúcim sezónam pribudne na hrade aj verejný defibrilátor, ktorý sa bežne na hradoch nenachádza.

Bohatý sprievodný program

Štyrikrát počas dňa, a to o 11., 13., 15. hodine a o 16.30, bude pre verejnosť pripravený program s názvom Keď kráľ na hradnú bránu zaklope. Súčasťou programu budú vystúpenia sokoliarov, šermiarov, ale aj pantomíma. Na hrade a v skanzene budú prebiehať ukážky tradičných remesiel, pripravený bude i detský kútik a pod hradom Ľubovňa bude otvorený aj depozitár ľudového odevu.

Novú sezónu na hrade odštartujú aj otvorením výstavy Kríž – láska, sláva, moc a utrpenie o 16:00 hod. Pri tejto príležitosti na hrade použijú viacero predmetov z vlastných zbierkových fondov. Z kostola v obci Lomnička sa múzeu podarilo zapožičať kríž z dielne Majstra Pavla z Levoče.

Minulý rok zlomili rekord

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovne navštívilo v roku 2016 historicky najviac návštevníkov. „V múzeu sme zaznamenali 185 556 platiacich ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2015 o 41 000 ľudí a o 30 percent viac,“ povedal Mikulík. V uplynulom roku prevažovali domáci návštevníci.

Podľa slov riaditeľa išlo predovšetkým o klasické rodiny s deťmi. „Za nimi nasledovali Poliaci a nárast sme zaznamenali u českých turistov,“ priblížil. Hrad v Starej Ľubovni je otvorený celoročne, avšak najviac návštevníkov zaznamenáva najmä v priebehu letných mesiacov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM