Pavol Krupka Kultúra

Projekt Hry s umením prevedie diváka tajomstvami krajinomaľby

Tajomstvá krajinomaľby budú nosnou témou projektu Hry s umením, ktorý organizuje Tatranská galéria v Poprade v spolupráci s bratislavskou Bibianou - Medzinárodným domom umenia pre deti. Interaktívnu výstavu a výstavu obrazov zo zbierok Tatranskej galérie otvoria 19. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Hry s umením prevedie diváka tajomstvami krajinomaľby
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátori chcú v tomto ročníku projektu ponúknuť divákovi netradičný a inovatívny pohľad na krajinomaľbu. Riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková informovala, že interaktívna výstava Bibiany Maľovaná krajina sa stane priestorom pre porovnávanie nápadov, výtvarného poňatia či dobrodružného hľadania tém, ktoré je prístupné pre detského návštevníka.

Zámerom scenáristky Kataríny Kosánovej a autorky výtvarno-priestorového riešenia Sone Sadilkovej je sprostredkovať deťom výtvarné diela v ich chronologickom slede. Nápaditým spôsobom umožnia deťom napríklad prejsť historickým vývinom krajinomaľby. "Rôzne variácie umožnia návštevníkom porovnať optický klam pri zobrazovaní perspektívy, zažiť naozajstnú búrku v krajine, hmatom vnímať štyri živly z obrazov či vyjadriť svoje pocity z obrazov impresionistov,“ vysvetlila Ondrušeková.

Doplnila, že niečo jedinečné zažijú návštevníci, keď sa dostanú do živého obrazu – kaviarne Vincenta van Gogha alebo na Monetov Japonský most v štyroch ročných obdobiach. V závere prehliadky výstavy sa ocitnú v nekonečnom zrkadlovom obraze krajiny.

Výstava Bibiany je doplnená originálmi krajinomalieb rôznych autorov a období zo zbierkového fondu Tatranskej galérie v Poprade. V rámci projektu budú organizovať tvorivé dielne, workshopy, ale aj súťažnú prehliadku mladých módnych dizajnérov – Módne inšpirácie 2013.

Hry s umením - vernisáž
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM