Dominika Pacigová Rôzne

Projekt podchod oslávil rok: Dobrovoľníci upravili ďalšieho strašiaka

Mladý umelec prišiel pred rokom do Popradu s myšlienkou Projektu podchod. Išlo o pokus vytvoriť niečo zaujímavé zo strašidelného podchodu a podarilo sa.

Ilustračný obrázok k článku Projekt podchod oslávil rok: Dobrovoľníci upravili ďalšieho strašiaka
Foto: Dominika Pacigová

Igor Hanečák (23) sa rozhodol preformovať miesto s negatívnou atmosférou. Dopadlo to nad očakávania. Spočiatku boli v podchode umiestnené grafiky a obrazy, ktoré ostali dlhší čas nepoškodené. Vtedy sa rozhodol, že dá priestor aj umelcom z Popradu a okolia. Výsledkom boli štyri výstavy a najnovšie UPcyklačný bašavel.

Kreatívne myšlienky

Sprvu boli Popradčania voči projektu skeptickí. „Reakcie okolia boli prívetivé, aj keď niektorí tvrdili, že je to škoda energie. Stačilo však len nainštalovať práce,“ prezradil Hanečák. Myšlienku rozvíjal ďalej a vytvoril prvý outdoorový freebox, ktorý slúži na recykláciu vecí. „Spočiatku som mal strach z freeboxu. Ide o veci, ktoré sú uložené vonku. To sa mohlo vymknúť spod kontroly. Na druhý deň som sa tam ani neodvážil ísť. Keď som tam prišiel na tretí deň, veci boli pekne poukladané. Bol som veľmi milo prekvapený,“ zaspomínal na odvážny, ale vydarený pokus, ktorý funguje už polroka.

Foto: Dominika Pacigová

Podchod opäť krajším

Pri príležitosti prvých narodenín Projektu podchod zorganizoval UPcyklačný bašavel. Dobrovoľníci mohli prispieť k úprave miesta. „Pondelok sme venovali úpravám. Všetko sme dali do pôvodného stavu. Začali sme maľovať, zalepili sme steny papiermi, ktoré budú slúžiť ako výstavná časť. Okrem iného sme upravili okolie,“ povedal Hanečák a dodal, že po príjemných dňoch je za mladými, aktívnymi ľuďmi vidieť obrovský kus práce. Týždeň, ktorý patril oslavám, bol pestrý. Prišli nielen ľudia z okresu, ale dokonca aj z Košíc.

„Je to moja prvá akcia, do ktorej som sa zapojila. Počas štyroch dní sme vytvárali napríklad machovú stenu alebo sme steny maľovali,“ uviedla Tatiana Čarnická, ktorá sa plánuje do podobných akcií zapájať častejšie.

Mnohí prichádzali s cieľom spoločnej tvorby. Spoločnými silami urobili podchod opäť krajším. „Každý z nás mal spravodlivo rozdelené úlohy. V ArtHouse sme sa o podobných veciach rozprávali, ale dnes môžem prvýkrát pracovať, a tým aj skrášliť popradského strašiaka,“ dodala s úsmevom na tvári Dominika Cajgovičová.

Podchod Hanečák 2017
4
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Priestor pre fotografov

Vo svojej tvorbe plánuje aj naďalej pokračovať. Možnosťou je návrat do galerijného stavu. „Chcel by som sa sústrediť na prezentáciu mladých aj starších umelcov. Najideálnejší sú fotografi, keďže ide o vonkajšiu časť,“ uzavrel talentovaný umelec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM