Monika Vengrínová Rôzne

Projekt šiestich krajín aj vo Svite: Deti vytvorili zaujímavý náučný chodník

Pochopiť rozdiely i podobnosť šiestich európskych krajín mali deti v rámci projektu, ktorého cieľom bolo vybudovať náučný turistický chodník. Ten vedie od Svitu do Mengusoviec a patrí k výnimočným turistickým prechádzkam.

Ilustračný obrázok k článku Projekt šiestich krajín aj vo Svite: Deti vytvorili zaujímavý náučný chodník
Zdroj: Dnes24.sk

Náučný chodník Kimbiark meria trinásť kilometrov a v rámci neho sa návštevníci tohto regiónu dozvedia viac o miestnej faune a flóre. Je výsledkom práce žiakov zo Základnej školy na Komenského ulici vo Svite, ktorí ho vytvorili v spolupráci s Urbárom Mengusovce, a to v rámci medzinárodného projektu Comenius, realizovaného v šiestich európskych krajinách – v Belgicku, Francúzsku, Poľsku, Rumunsku, Slovensku a Španielska.

Cieľom projektu bolo pomôcť žiakom lepšie pochopiť rozdiely, ale i podobnosť medzi zúčastnenými krajinami a v rámci spolupráce medzi školami vytvoriť náučné turistické chodníky s popisom miestnej fauny, flóry, geológie, ako i významných miest v blízkom okolí.

„Žiaci mali príležitosť komunikovať s deťmi z ostatných krajín v angličtine, ktorá bola pracovným jazykom. Vďaka tomuto projektu bližšie spoznali nielen prírodu vo svojom okolí, ale veľa sa dozvedeli aj o prírode, ktorá obklopuje ich rovesníkov v iných častiach Európy,“ hovorí Anna Coganová, riaditeľka ZŠ Komenského vo Svite.

Slovenský náučný chodník Kimbiark sa začína pri základnej škole vo Svite, pokračuje historickou časťou mesta Svit do Podskalky a cez vrch Bôrik vedie do Mengusoviec a späť. Lemuje ho dvanásť informačných tabúľ. Deti pri tvorbe chodníka spolupracovali pri výrobe herbára, loga projektu, 3D mapy, ale prispeli aj vlastnými tematickými básňami.

Netradičný názov chodníka Kimbiark si deti nevybrali náhodou. Ide o ľudový názov vrchu medzi Mengusovcami a Svitom, ktorý turisti poznajú ako Bôrik.

Foto: ZŠ Komenského Svit/Mária Petrovičová

Zaujímavý náučný chodník medzi Svitom a Mengusovcami
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM