Rôzne Tlačové správy

Projektové vyučovanie popradských bilingvalistov: Deň divadla a Mediálny deň

Známu Komenského tézu Škola hrou v bilingválnej slovensko-nemeckej sekcii Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade upravili na Škola praxou.

Ilustračný obrázok k článku Projektové vyučovanie popradských bilingvalistov: Deň divadla a Mediálny deň
Foto: SŠDT Poprad

Dôkazom toho sú dve formy projektového vyučovania – Mediálny deň žiakov štvrtého ročníka a Deň divadla, ktorý je v réžii druhákov.

Zadanie pre štvrtákov na začiatku aktuálneho školské roka bolo jasné: zachytiť počas polroka dianie v škole i mimo nej a odprezentovať ho vo forme časopisu alebo spravodajstva v elektronickom médiu. Študenti 4. E a 4. F vytvorili „redakcie“, v ktorých si ako redaktori, moderátori, kameramani, strihači či grafici mohli v praxi vyskúšať to, čo sa o žurnalistike naučili na hodinách teoreticky. Špeciálne vytvorené rádiá, televízie a časopisy priblížili v reportážach, rozhovoroch i recenziách rôzne akcie: exkurziu do bane v Banskej Štiavnici, návštevu divadelného predstavenia v Slovenskom komornom divadle v Martine, prehliadku výstavy ikony pop-artu Andyho Warhola či bilingvalistický ples. Študentskí novinári však neobišli ani vážnejšie podujatia – návštevu koncentračného tábora Osvienčim i aktuálne popradské zhromaždenia Za slušné Slovensko.

Projektové vyučovanie popradských bilingvalistov: Deň divadla a Mediálny deň
11
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Kým novinársky projekt sa na „bilinkách“ konal len druhýkrát, Deň divadla napísal tento rok už svoju šiestu kapitolu. Každý rok je podstata projektu rovnaká: zinscenovať dramatické dielo, ktoré je súčasťou „povinného čítania“. V predchádzajúcich rokoch bilingvalisti nacvičili Hamleta, Antigonu či Dobrodružstvo pri obžinkoch. Tento rok sa na javisko dostala dráma Jozefa Gregora-Tajovského Statky-zmätky. Hoci predloha bola rovnaká, vznikli dve úplne odlišné inscenácie. Kým 2. E priniesla klasickú verziu hry, ich spolužiaci z efky posunuli príbeh do súčasnosti. Na to, aby predlohu zinscenovali, museli si študenti vyskúšať prácu dramaturgov, režisérov, hercov, scénografov, kostymérok či maskérok. Výsledok však stál za to! Premiéra divadelných hier, ktorá sa konala v popradskom Dome kultúry, nebola zároveň derniérou. Druháci z bilingválok sa predstavia aj spolužiakom z ostatných ročníkov i nemeckým partnerom, ktorí prídu do Popradu na výmenný pobyt.

Študenti oboch ročníkov priznali, že práca na projektoch bola časovo, obsahovo i technicky náročná. Takáto formu overenia vedomostí v praxi však bola pre nich zaujímavá.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM