Martin Sýkora Správy

Prvá pomoc od popradských policajtov: Pomohli a zachránili život staršej žene!

Moto policajtov - Pomáhať a chrániť! Dvaja policajti z Obvodného oddelenia PZ Poprad poskytnutím prvej pomoci zachránili život 88-ročnej žene, ktorá nejavila známky života.

Ilustračný obrázok k článku Prvá pomoc od popradských policajtov: Pomohli a zachránili život staršej žene!
Zdroj: Policajný zbor SR

Boj o život začal rebríkom

V piatok (16. 3. ) v čase okolo 20:40 hod. boli policajti vyslaní na preverenie oznámenia o volaní o pomoc z jedného z bytov na Okružnej ulici v Poprade. Na mieste policajtov čakal oznamovateľ, ktorý im uviedol, že v byte na prvom poschodí cez otvorené okno počul ženský hlas volať o pomoc. Obyvatelia bytového domu priniesli rebrík pomocou ktorého sa policajti cez otvorené okno dostali do bytu. V kuchyni bytu spozorovali na zemi nehybne ležiacu ženu. „Skontrolovali jej základné životné funkcie pričom zistili, že hrudník sa nedvíha a pulz nebol hmatateľný. Policajti preto okamžite kontaktovali tiesňovú linku 155 a operátora požiadali o urýchlené vyslanie posádky RZP,“ informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Záchrana v poslednej chvíli

Policajti následne operátora prepli na hlasitý odposluch a na základne jeho inštrukcií začali s resuscitáciou osoby. „Uvoľnili jej dýchacie cesty zaklonením hlavy a začali s masážou srdca,“ doplnil Džobanik. V resuscitácií policajti pokračovali až do príchodu posádky RZP, ktorá si po príchode staršiu ženu prevzala a naďalej pokračovala v oživovaní. Policajti záchranárom pomáhali striedaním sa pri masáži srdca. V priebehu resuscitačných úkonov sa na miesto dostavila aj dcéra oživovanej ženy.

„Po pätnástich minútach oživovania žene nabehol pulz a bola prevezená do popradskej nemocnice,“ objasnil hovorca.

Lekár uviedol, že pravdepodobnou príčinou kolapsu bola pľúcna embólia, kde cudzie zavinenie lekár na mieste vylúčil. Pohotová reakcia policajtov s poskytnutím prvej pomoci tak pomohla zachrániť ľudský život.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM