Futbal

Prvý klub, prvé ihrisko, prvé úspechy: Futbal sa v Poprade hrá už 102 rokov

Počiatky popradského futbalu siahajú do začiatku 20.storočia, keď v roku 1912 vznikol Popradský atletický klub mládeže. Po prvej svetovej vojne sa začína i s výstavbou prvého futbalového ihriska. Popradský futbal slávil jeden úspech za druhým a hráči boli miláčikmi tunajšieho mestského obyvateľstva

Ilustračný obrázok k článku Prvý klub, prvé ihrisko, prvé úspechy: Futbal sa v Poprade hrá už 102 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

„Pôvodne popradská mládež v najužšom kruhu, bez veľkých skúseností si založila spolok na pestovanie športu, hlavne ľahkej atletiky a futbalu. Na čele tohto združenia boli Julius Csont, Arpád Langer, Marcel a Štefan Gundenfingenovci, Ľudovít a Julius Bresel, atď. Už v rokoch 1910 a 1911 nachádzame prvé stopy účinkovania, ale len v roku 1912 sa ustanovil prípravný výbor, ktorý začal fungovať 1. mája 1912. Dňa 12. júla založil sa klub s menom: Poprádi ifjusági atletikai club (Popradský atletický klub mládeže). Prvým riadnym predsedom bol rim.-kat. učiteľ Jozef Koronay. Hneď spočiatku bolo v klube dosť veľmi dobrých atlétov, hlavne bežcov, skokanov, oštepárov, diskárov. Zásluhu o to mali popradskí vysokoškoláci, ktorí na vysokých školách veľkomiest si mohli tieto disciplíny osvojiť. Odbor futbalový vzhľadom na malý počet popradského obyvateľstva, hoci vynikajúcich kvalít, nemohol sa odvážiť na väčšie podniky a preto roku 1913–14 sa spojil s futbalovým odborom Matejovce, aby mohol povolať na zápasy popredné kluby ako M.T.K., Ferencváros a pod. Vtedy sa hralo ešte na „trhovisku“, lebo vlastného hriska nebolo. Klub sa vtedy menoval „Poprádvölgyi fotbalklub“ (Futbalový klub popradského údolia). Neskoršie, keď sa Matejovčania zase osamostatnili, bol náš klub už dosť silný a mal vynikajúcich hráčov. Ďalší rozvoj však zarazila svetová vojna, ktorá nám vzala nielen futbalistov, ale i atlétov. Zostal len dorast ako základ a držiteľ povojenného vývoja,“ uvádza vo svojom príhovore na slávnostnom valnom zhromaždení Popradského atletického klubu 14.marca 1937 pri príležitosť osláv 25 rokov existencie klubu Jozef Šašinka, posledný predseda klubu.

Prvé roky bez ihriska

Po prvej svetovej vojne tak klub začínal nanovo, hlavne s dorastencami. Predpokladom pre futbal, a vôbec takmer ktorýkoľvek šport, je existencia ihriska. Kým v prvých rokoch hrávali Popradčania len na „trhovisku“, po prvej svetovej vojne pristúpil klub k výstavbe futbalového ihriska. Prvé ihrisko si vybudovali samotní členovia klubu. Popradčania dokonca upísali niekoľko tisíc korún na podieloch. Na návrh vtedajšieho starostu mesta Alexandra Bresela, kto nemal peniaze, musel svoje odrobiť. Firma Glesinger darovala dosky, riaditeľ drevárskej spoločnosti Goldstein poskytol športovcom drevo, klince a ďalší materiál. Okrem futbalového ihriska si športovci postavili dva tenisové dvorce, kolkáreň a atletickú trať. Pamiatkou na toto športovisko je Ulica Staré ihrisko v Poprade. Predsedom klubu bol v roku 1919 Arpád Langer, potom od roku 1920 Ladislav Geruška. Ďalších niekoľko rokov Ladislav Erdélyi.

Poprad „nemal seberovných súperov“

Futbal podľa Jozefa Šašinku slávil úspechy. Klub vyhral spišské majstrovstvo. Až nadnesene hovorí vtedajší predseda o tom, že Poprad porážal všetky kluby Slovenska a „nemal seberovných súperov“. Hráči boli miláčkami mestského obyvateľstva. V mužstve boli takmer výlučne Popradčania. O mnohých popradských hráčov sa zaujímali popredné budapeštianske klu­by.

Po rýchlych úspechoch prišiel zvrat. V rokoch 1923 až 1926 došlo k úpadku a klub nebol ďaleko od zániku. Ihrisko zostalo zanedbané, hráči sa rozutekali do okolitých klubov. K oživeniu činnosti dochádza v roku 1928 na podnet bratov Breselovcov. Jeden z nich, Alexander Bresel, sa stáva predsedom Popradského atletického klubu, kde boli futbalisti od vzniku klubu organizačne začlenení, ako jeden z odborov. Zo zbierok a darov sa podarilo obnoviť ihrisko. Hlavným iniciátorom bol Ján Fries. Pomohol aj miestny pivovar.

Najväčšie úspechy po II. sv.vojne

Krátko nato sa predsedom klubu stáva MUDr. Krieger. Ten je predsedom aj v rokoch 1930 a 1931, kedy sa o slovo v Poprade hlásia už i hokejisti. Ďalším predsedom Popradského atletického klubu sa v závere roku 1931 stáva Jozef Šašinka, ktorý je v tejto funkcii až do roku 1940, kedy klub definitívne zaniká, nie však futbal.

Počas druhej svetovej vojny preberá popradský futbal Hlinkova garda, podobne ako v iných mestách a obciach na Slovensku. Úplne novú kapitolu začína písať popradský futbal po druhej svetovej vojne, kedy Poprad zaznamenáva vo futbale svoje najväčšie úspechy.

Spracoval: Rastislav Ovšonka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM