Martin Sýkora Správy

Prvý sneh: Októbrové sneženie v tatranských dolinách nie je bežný úkaz

V stredu ráno si mohli Podtatranci pozrieť prvý tohtoročný sneh. Zatiaľ čo vo vyšších nadmorských výškach sa sneh topí pomalšie, v dolinách ho už niet.

Ilustračný obrázok k článku Prvý sneh: Októbrové sneženie v tatranských dolinách nie je bežný úkaz
Foto: Peter Handzuš

Po uplynulej noci niekoľko centimetrová pokrývka čerstvého snehu v tatranských dolinách nie je podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, začiatkom októbra úplne bežným úkazom.

„Stáva sa, že v tomto období napadne sneh na horách, teraz nasnežilo aj v trochu nižších polohách než zvyčajne, približne okolo výšky 600 až 700 metrov nad morom,“ uviedol s tým, že prvý sneh napadol už v októbri aj v minulom roku.

Na hrebeni Nízkych Tatier zaznamenali lavínoví špecialisti päť až desať centimetrov snehu, v Západných a Vysokých Tatrách približne 15 centimetrov. „Na horách veľmi silno fúka vietor, takže na niektorých miestach nie je žiaden sneh a niekde sú záveje po kolená, ale to naozaj v polohách okolo 1800 až 2000 metrov nad morom,“ doplnil s tým, že asi tri centimetre snehu sa nachádzajú aj na Žiarskej chate v Západných Tatrách.

Foto: Peter Handzuš

Prvý sneh sa podľa neho v nižších polohách určite rýchlo roztopí, v najvyšších sa môže udržať dlhšie. „Aktuálne predpovede očakávajú sneženie ešte v priebehu dnešného dňa, zajtra (štvrtok 6. 10.) to bude doznievať, ale v priebehu pár dní sa ten sneh roztopí. Myslím si, že súvislejšie začne snežiť až v novembri,“ dodal Kyzek.

PREČÍTAJTE SI AJ: Na Lomnickom štíte neustále pribúda sneh: Hranica sa bude znižovať

Pozrite sa na podtatranské momentky, ktoré zaznamenali prvú tohtoročnú snehovú mininádielku.

Prvý sneh pod Tatrami
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM