Monika Vengrínová Rôzne

Prvý výstup na Slavkovský štít trval dva dni: Pred 350 rokmi ho zvládli len štyria

Už 350 rokov prešlo odvtedy, ako prví turisti zdolali Slavkovský štít. Ich výstup si možno len ťažko predstaviť, pretože Smokovce ešte neboli, hora bola bez chodníka a cestou na vrchol sa predierali hustou kosodrevinou. Dvojdňový výstup z 12-člennej skupiny zvládli len štyria.

Ilustračný obrázok k článku Prvý výstup na Slavkovský štít trval dva dni: Pred 350 rokmi ho zvládli len štyria
Foto: Webnoviny -

Na vrchol Slavkovského štítu prvý raz vystúpil Juraj Buchholtz st. so svojimi priateľmi, a to v roku 1664. Dnes sa tento prvovýstup dá len ťažko predstaviť. Smokovce v tom čase ešte neexistovali, vznikli až o viac ako sto rokov. Na týchto miestach prvých turistov osviežili len „Slavkovské kyselky“, ako sa lokalite piatich prameňov vtedy hovorilo.

V 19.storočí sa uvažovalo o lanovke

Výstup prvým turistom až na vrchol trval dva dni, pretože civilizácia bola ďaleko, hora bola bez chodníka a cestu si museli predierať cez hustú kosodrevinu. Spoločnosť im robili len medvede a divá zver, ako sa udáva v literatúre. O náročnosti výstupu svedčí aj fakt, že z dvanásťčlennej skupiny vystúpili na vrchol len štyria.

V 19.storočí sa začalo uvažovať o výstavbe lanovky na Slavkovský štít, dokonca tu malo stáť observatórium. Na lanovku, ktorou mala byť prekvapujúcu pozemná ozubnica, bolo dokonca vydané stavebné povolenie. Zámer sa však nezrealizoval. Zrejme aj z tohto dôvodu, že južná strana štítu je jedna veľká skalná moréna, kde by sa ťažko hľadala stabilná opora pre koľaje.

Zemetrasenie malo štít znížiť o 300 metrov

Slavkovský štít dostal svoje pomenovanie odvodením od obce Veľký Slavkov, v minulosti mu však prischlo viacero mien, niektoré boli oficiálne, iné trendom vtedajšej doby. Okrem rôznych maďarských, nemeckých či poľských pomenovaní to bol napríklad Slavkovák, po druhej svetovej dokonca horolezecký sprievodca František Kroutil navrhol názov Fučíkov štít, návrh však bol zamietnutý.

Historické pramene sa zmieňujú i o silných zemetraseniach, ktoré Vysoké Tatry zasiahli. Podľa niektorých kroník tak zemetrasenie v roku 1774 znížilo Slavkovský štít o tristo metrov, čím prišiel o prvenstvo vo svojej výške. Neskoršie skúmania však zistili, že výška vrcholu sa nezmenila a zemetrasenie bola v skutočnosti len silná búrka.

Pamätný výstup už v piatok

Pri príležitosti výročia prvého dokumentovaného výstupu na tento štít organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Vysoké Tatry – Podhorie výstup na Slavkovský štít spojený s posvätením a osadením pamätnej tabule. Výstup sa uskutoční zajtra, t.j. v piatok 25. júla od 8:30 do 16:00 z Hrebienka.

Zdroj: www.tatryportal.sk

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM