Webnoviny - Rôzne

PSK ide v zahraničí propagovať kraj cez Warhola

WEBNOVINY.SK

Obraz Brigitte Bardot od Andyho Warhola Foto: SITA/AP PREŠOV 7. októbra (WEBNOVINY) – Andy Warhol-Ja pochádzam odnikiaľ je názov výstavy, ktorú v piatok 8. októbra sprístupnia v cisterciánskom opátstve vo francúzskom Escaladieu, v departmente Horné Pyreneje. Výstava hovorí o pôvode, živote, tvorbe a umeleckom odkaze Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzali z Mikovej v okrese Stropkov.

Na jej príprave pracovali predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Generálnej rady Horných Pyrenejí takmer dva roky. Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková, súčasťou vernisáže budú videoprezentácie a dokumenty zamerané na tému výstavy, predstavené budú fragmenty kultúry a podobne.

Warhola ako kráľa pop artu spozná francúzska verejnosť nielen prostredníctvom jeho diel, ale súčasťou výstavy bude aj rad sprievodných akcií. „V kontexte s významom umelca ako ikony a s jeho pôvodom, budú návštevníkom k dispozícii aj skvosty východného obradu – gréckokatolícke a pravoslávne ikony zo zbierok Šarišského múzea. Výstava bude mať aj silný edukatívny náboj, keďže jej súčasťou budú diela mladých slovenských a francúzskych umelcov,“ uviedla hovorkyňa. Počas výstavy sa uskutoční aj množstvo podujatí pre školskú mládež. Múzeum moderného umenia so stálou expozíciou Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: SITA/Ivan FleischerO výstavu je podľa Fitzekovej vo Francúzsku veľký záujem, ešte pred jej otvorením si vstupenky rezervovali tisícky Francúzov. Pri príležitosti konania výstavy pripravila France Televisions 3 obrazový a zvukový 13-minútový dokument o Prešovskom samosprávnom kraji, o pôvode a tvorbe umelca a o procese rozvoja spolupráce, ktorý bude odvysielaný 23. októbra. Z vernisáže sa uskutoční 30-minútový priamy prenos v nasledovanejšom večernom vysielacom čase.

Na vernisáži sa zúčastní predseda PSK Peter Chudík, poslanec Zastupiteľstva PSK Ivan Solej, majitelia diel, zástupcovia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a Šarišského múzea v Bardejove. Na otvorenie výstavy pricestuje tiež mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR vo Francúzsku Marek Eštók a riaditeľka Slovenského inštitútu v Paríži Božena Krížiková.

PSK a Generálna rada departmentu Horné Pyreneje rozvíjajú spoluprácu od roku 2003. V začiatkoch boli kontakty orientované na rozvoj cestovného ruchu, sociálnych služieb, regionálneho rozvoja a regionálnej politiky, podporu rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy a mikroregiónov.

V súčasnosti sa tento projekt orientuje hlavne na oblasti vzdelávania, práce s mládežou a rozvoja mládežníckych aktivít v oblasti športu, ekológie a kultúry.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM