Tlačové správy

PSK plytvá peniazmi: Predražené poldre a nešťastné protipovodňové opatrenia

Témou tlačovej besedy v Ľubici, okres Kežmarok, boli alternatívy k súčasnému riešeniu protipovodňových opatrení PSK vo vojenskom obvode Javorina.

Ilustračný obrázok k článku PSK plytvá peniazmi: Predražené poldre a nešťastné protipovodňové opatrenia
Zdroj: Pavol Gašper

4 poldre za 8,5 milióna

Vedenie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) chce v ľubických lesoch, bývalom vojenskom obvode Javorina vybudovať 4 poldre, ktoré majú zadržať prietok vody o niekoľko metrov kubických za sekundu, čo by malo chrániť obyvateľov Ľubice pred prívalovými povodňami. Cena za tieto poldre je vyčíslená na 8,4 milióna eur bez DPH. Kandidát na prešovského župana Pavol Gašper pokladá túto cenu za nehoráznu. „Je to tak vysoká suma, za ktorú by sa inými spôsobmi dalo ochrániť podstatne väčšie územie a podstatne efektívnejšie. My sme schopní za tieto peniaze zamestnať ľudí, ktorí v tomto regióne dramaticky potrebujú prácu,“ konštatoval Gašper, ktorý disponuje informáciami o ďalšej plánovanej výstavbe. „Dostala sa mi do uší informácia, že poldrov je plánovaných niekoľkonásobne viac. Zmysluplnosť takýchto opatrení, ktoré v praxi neprinesú veľký efekt ako sa deklaruje, je prinajmenšom otázna. Prinesú len peniaze do vreciek niekoľkých firiem a ich majiteľov,“ dodal popradský kandidát na predsedu vyššieho územného celku (VÚC).

Zdroj: TASR

Opatrenia treba, ale alternatívne

Protipovodňové opatrenia sú potrebné, ale peniaze je potrebné investovať efektívne. „Je chvályhodné, že sa okolo toho niečo robí. Ale existujú aj iné alternatívy ako vyriešiť protipovodňové opatrenia v tejto oblasti, ktoré sa už v praxi osvedčili,“ uviedol kežmarský občiansky aktivista Jaroslav Vaľo. Peniaze majú ísť z eurofondov z kapitoly Ochrana klímy a adaptácia na klimatickú zmenu. Do nesystémových opatrení a vyhodenia peňazí do vzduchu sa obul aj uznávaný hydrológ Michal Kravčík, autor známej vodnej paradigmy. „Efektívne a potrebné sú opatrenia, ktoré neriešia len povodne, ale aj sucho. Raz riešime povodne, potom riešime sucho, ale nikto to nerieši komplexne a strategický plán sa predražuje. Najdôležitejšie opatrenie je zadržať dažďovú vodu v krajine tam, kde spadne. Levočské vrchy sú spustošené, nie je tam vegetácia, ktorá by zadržala vodu,“ vysvetlil Kravčík.

Zdroj: YouTube.com

Poldre situáciu nevyriešia

Polder je územie, na ktorom musí byť kontrolovaná úroveň vodnej hladiny. Neexistujú tu priame spojenia medzi vodstvom vnútri územia a mimo, okrem umelo vybudovaných zariadení, ako sú vzdúvadlá a pumpy. „Nie je šťastným riešením stavať poldre a pritom pokračovať v prehnanom výrube lesov. Bol by som rád, aby všetky plochy, ktoré sa nevyužívajú, boli zalesnené,“ uzavrel Vladimír Matfiak, priamy účastník povodní, aktivista, žijúci v zátopovej oblasti.

Zdroj: Pavol Gašper
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM