Pavol Krupka Kultúra

Kraj urobí všetko pre to, aby kniežacia hrobka ostala v Podtatranskom múzeu

Prešovský samosprávny kraj urobí všetko pre to, aby sa v Podtatranskom múzeu vytvorili vhodné priestory pre umiestnenie kniežacej hrobky, ktorú objavili pri popradskej mestskej časti Matejovce. Potvrdil to dnes predseda PSK Peter Chudík.

Ilustračný obrázok k článku Kraj urobí všetko pre to, aby kniežacia hrobka ostala v Podtatranskom múzeu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Uviedol, že na vyriešenie tohto problému a financovanie projektu obnovy múzea má kraj pripravené dve alternatívy. „Buď cez štrukturálne fondy Európskej únie počkáme na vhodnú výzvu a ak nie, tak samozrejme z našich zdrojov. Podstatná je stavebná časť, ktorá je potrebná pre inštaláciu hrobky tu v múzeu v Poprade,“ uviedol Chudík

Rekonštrukcia hrobky nemeckého kniežaťa zo 4. až 5. storočia, ktorá momentálne prebieha v Nemecku, by mala byť hotová do roku 2015 a vtedy by už malo byť jasné, v akých priestoroch bude umiestnená expozícia. „Naším cieľom a prioritou je udržať tú hrobku tu v Poprade, tak aby sa stala magnetom a jedným z bodov záujmu návštevníkov zo Slovenska i zahraničia a preto chceme prispôsobiť aj priestory múzea,“ dodal Chudík. Podľa neho ide o unikátny archeologický nález európskeho i svetového významu a preto je úlohou PSK urobiť všetko preto, aby hrobka ostala v Poprade.

Už od roku 2010 je pripravený projekt na celkovú rekonštrukciu Podtatranského múzea, ktorý zahŕňa aj výstavbu a prípravu novej expozície. „V rámci tohto projektu sa počíta s opravou strechy, opravou fasády, výmenou okien. Celkový rozpočet je tu nastavený na 2,4 milióna eur, pričom 1,9 milióna eur sú na stavebné práce a zvyšok na vnútorné vybavenie múzea,“ vysvetľuje riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová.

Základný problém je, že doteraz nebola v rámci Regionálneho operačného programu vypísaná druhá výzva práve na oblasť kultúry, cez ktorú by chcel kraj projekt prefinancovať. „Už tri roky čakáme na výzvu, budeme čakať ešte do konca roka. Ak sa tak nestane, tak budeme hľadať možnosti, ako to prefinancovať z vlastných prostriedkov. Možno nie naraz, ale etapovite a predovšetkým by sme sa zamerali na vytvorenie expozičných priestorov na kniežaciu hrobku,“ doplnil Chudík.

Čítajte aj ďalší súvisiaci článok, TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM