Peter Handzuš Rôzne

PVS popiera lobovanie Penty popísané v spise Gorila

Podtatranská vodárenská spoločnosť popiera, že by pri vzniku jej dcérskej spoločnosti niekto ovplyvňoval rozhodnutia akcionárov.

Spoločnosť tak reagovala na informácie v spise Gorila, podľa ktorých mala finančná skupina Penta lobovať za vstup francúzskej spoločnosti VEOLIA WATER do dcérskej spoločnosti PVS, ktorou je Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť (PVPS), a.s.

V dokumente Gorila zverejnenom na internete sa okrem iného spomína, že spoločnosť mala starostom, čiže jednotlivým akcionárom, predkladať vopred pripravený scenár a takýmto spôsobom ovplyvniť ich rozhodnutie. Okrem toho sa mali starostom ponúkať aj finančné odmeny v prípade, že budú hlasovať za vstup strategického partnera do PVPS. Tieto vyjadrenia považuje vedenie PVS za absurdné.

„Nás nikto neovplyvňoval a kto toto tvrdí, si robí na náš účet politiku pred voľbami, to je hra, je to maximálny nezmysel, že nás niekto do tohto zatiahol,“ vyhlásil dnes generálny riaditeľ PVS Vladimír Pastorek. Odmietol tiež, že spoločnosť mala byť pri svojej transformácii na akciovú spoločnosť v roku 2003 sprivati­zovaná. „My sme neprivatizovali a ani nepredali ani jeden meter potrubia. Všetko je majetkom PVS. Veolia PVPS má náš majetok v nájme, za ktorý riadne platí,“ vysvetlil Pastorek.

Podľa neho sa v Gorile spomínajú aj ľudia, ktorí vôbec neboli vo výberovej komisii, a teda nemali ako ovplyvniť rozhodnutie starostov. Všetky kroky pri transformácii spoločnosti sa podľa neho realizovali v rámci zákona. PVS má na starosti distribúciu pitnej vody v 140 obciach v okresoch Spišská Nová Ves, Poprad, Levoča, Kežmarok, Gelnica a Stará Ľubovňa. Najväčším akcionárom spoločnosti je mesto Poprad, ktoré vlastní 15 % spoločnosti. V spise Gorila sa v tejto súvislosti spomína aj meno primátora Popradu Antona Danka. Ten však všetky obvinenia odmieta a už podal aj trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie.

Na obvinenie ohľadom ovplyvňovania starostov reagoval aj Michal Sýkora, vtedajší predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Tam nebolo koho prehovárať, boli sme presvedčení, že matka, ktorá buduje, má byť oddelená od dcéry, ktorá prevádzkuje, obrazne povedané. Boli sme presvedčení, že konáme správne, aby sme urýchlili rozvoj,“ argumentoval na tlačovej konferencii Sýkora. Zo strany starostov a primátorov bolo podľa neho dosť jasné stanovisko, aby sa vytvorila prevádzková spoločnosť. „Potom boli diskusie o tom, aby sme vytvorili priestor pre vstup strategického partnera. Bolo to podporované zo strany samosprávy a nikdy to nebolo spochybňované,“ zdôraznil Sýkora.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM