Martin Sýkora Samospráva

Radnica chce pomôcť ľuďom k novému bývaniu: Jednoduché pozemkové úpravy

Výsledkom jednoduchých pozemkových úprav v Poprade majú byť nové hranice pozemkov, ktoré budú korešpondovať s možnými hranicami stavebných pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce pomôcť ľuďom k novému bývaniu: Jednoduché pozemkové úpravy
Zdroj: TASR

Pokus o zmenu „rezancov“ na stavebné pozemky

Na územiach, kde je viacero vlastníkov pozemkov v rovnakej lokalite, chce popradská radnica jednoduchými pozemkovými úpravami pomôcť pripraviť výstavbu rodinných i bytových domov.

„Mesto chce uľahčiť výstavbu rodinných domov tým, ktorí na to majú pozemky a tým, ktorí majú chuť stavať. Poprad sa zmenšuje. Pokles obyvateľstva je približne 200 ľudí za kalendárny rok. Ak klesne počet obyvateľov pod 50 tisíc, zmení sa vzorec pre čerpanie podielových daní. Poprad by tak dostal o milión eur menej, čomu chceme zabrániť,“ vysvetlil viceprimátor Popradu Pavol Gašper, podľa ktorého podtatranská metropola neponúka ľuďom veľa možností dostať sa k vlastnému bývaniu.

Na úvod dve zaujímavé lokality

Mesto má záujem naštartovať proces jednoduchých pozemkových úprav, chce zjednodušiť vlastnícke vzťahy a preusporiadať pozemky tak, aby bola uľahčená výstavba rodinných a bytových domov. Výsledkom jednoduchých pozemkových úprav (JPÚ) majú byť nové hranice pozemkov, ktoré budú korešpondovať s možnými hranicami stavebných pozemkov na tom istom území.

„Vzniknú nové pozemky, na ktorých budú spoločné zariadenia, akými sú cesty, chodníky, parky, priestranstvá pre rekreačné účely a podobne,“ dodal Gašper.

Vedenie magistrátu má vytypované dve lokality, kde by k JPÚ mohlo dôjsť najskôr. „Začíname robiť prieskum v lokalite Nový Poprad – Juh 4 a tzv. Turnička, ktorá je v Poprade – Veľkej. V týchto lokalitách začíname robiť prieskum. Uvidíme či a koľko vlastníkov pozemkov bude mať záujem o pozemkové úpravy. Ak bude dostatočný záujem, tak mesto pripraví žiadosť a požiada Pozemkový úrad o spustenie procesu jednoduchých pozemkových úprav,“ pokračoval popradský viceprimátor.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Posledné slovo budú mať vlastníci pozemkov

Na to, aby sa proces spustil, je potrebný súhlas vlastníkov najmenej 50% rozlohy územia a v priebehu pozemkových úprav musí dvojtretinová väčšina vlastníkov, čo do plochy, odsúhlasiť zásady, podľa ktorých sa bude preusporadúvať.

„My, keď zistíme, aký je záujem, vieme podľa toho pripraviť plochu pre jednotlivé pozemkové úpravy,“ uzavrel Gašper. Majitelia pozemkov budú oslovení čoskoro. Okrem toho chce mesto v upravenom územnom pláne vyčleniť pozemky na ďalšiu investičnú bytovú výstavbu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM