Martin Sýkora Samospráva

Radnica poskytne dalšiu službu: Pre invalidov bude fungovať prepravná služba

Poslanci na svojom ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva prijali všeobecné záväzné nariadenie (VZN), čím zaradili túto službu medzi služby poskytované na území mesta.

Ilustračný obrázok k článku Radnica poskytne dalšiu službu: Pre invalidov bude fungovať prepravná služba
Zdroj: TASR

Od 1. apríla budú môcť ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím či nepriaznivým zdravotným stavom zo Spišskej Belej využiť prepravnú službu. Prepravná služba bude podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka poskytovaná prioritne obyvateľom mesta s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sa pohybujú prostredníctvom invalidného vozíka. Osoby sa budú prioritne prepravovať do a zo zdravotníckych zariadení. Vznik spoločnosti odsúhlasili mestskí poslanci ešte vo februári.

Prepravná služba bude zabezpečovaná deväťmiestnym vozidlom, špeciálne upraveným pre potreby prepravy osôb so zdravotným postihnutím. Vozidlo je vybavené hydraulickou rampou pre naloženie invalidných vozíkov. Mesto auto zakúpilo ešte v roku 2015.

Službu budú môcť obyvatelia Spišskej Belej využiť v pracovných dňoch od 7:30 do 15.30 hod. „Výnimočne ju bude možné poskytnúť aj v inom čase. Má sa poskytovať na území mesta, ale aj mimo neho. Objednávať sa bude na mestskom úrade minimálne jeden deň vopred v pracovných dňoch,“ informoval primátor.

Poslanci okrem VZN schválili i cenu za prepravu. V nariadení zverejnenom na internetovej stránke mesta sa uvádza, že za každý i načatý kilometer má prijímateľ služby zaplatiť 0,25 eur a za každú začatú hodinu státia 1,50 eur. „Výška sumy nepokryje celkové reálne náklady na túto prepravu, avšak ide o sociálnu službu a tu sa predpokladá, že po úhrade časti nákladov prepravovanou osobou bude zvyšná časť nákladov krytá z rozpočtu mesta,“ uzavrel Bieľak.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM