Peter Handzuš Správy

Rainerovej chate môže pomôcť inštitút osobitného zreteľa. Vláda a parlament by ale museli konať rýchlo

Na koniec roka sa pripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na prenájom najstaršej chaty vo Vysokých Tatrách - Rainerovej chaty. Túto kultúrnu pamiatku a turistickú atrakciu v súčasnosti prevádzkuje Peter Petras.

Ilustračný obrázok k článku Rainerovej chate môže pomôcť inštitút osobitného zreteľa. Vláda a parlament by ale museli konať rýchlo
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Prezídium Klubu primátorov miest (KPM) SR sa obracia s výzvou na vládu a Národnú radu SR, aby v skrátenom legislatívnom konaní prostredníctvom novely zákona o správe majetku štátu doplnili inštitút osobitného zreteľa a zabránili tak zániku výnimočných hodnôt konkrétneho sídla či regiónu.

„Podnetom na túto výzvu je pripravované vyhlásenie verejnej súťaže na prenájom kultúrnej pamiatky a významnej turistickej atraktivity, najstaršej chaty vo Vysokých Tatrách, Rainerovej chaty, ktorú v súčasnosti prevádzkuje Peter Petras,“ uviedol po dnešnom rokovaní prezídia KPM SR v Kežmarku jeho tajomník a čestný člen Marián Minarovič.

Inštitút osobitného zreteľa by mal byť aj s podmienkou záväzného vyjadrenia súhlasu pri predaji, nájme, výpožičke či zámene od dotknutej obce, resp. združenia obcí i regionálnej samosprávy. „Rainerova chata je vďaka chatárovi dôležitým bodom príťažlivosti a atraktivity v regióne. V súčasnosti Európska únia i naša vláda zdôrazňujú potrebu mobilizovať rozvojový potenciál, iniciatívu a inovácie s cieľom zvýšiť kvalitu a atraktivitu prostredia a opätovne naštartovať miestny regionálny rozvoj. Tomu v plnej miere zodpovedajú práve aktivity chatára Petrasa,“ zdôraznil Minarovič.

Správca chaty, ktorým sú Štátne lesy Tatranského národného parku, plánuje v závere roka vyhlásiť verejné výberové konanie a za nájomcu bude podľa novely zákona platnej od júla 2013 vybratý návrh, ktorý ponúkne najvyššiu sumu. Podľa KPM však chýba kategória osobitného zreteľa, v rámci ktorej by bol potrebný napr. aj súhlas príslušnej obce, resp. inej samosprávy či organizácie cestovného ruchu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM