Slavo Petrus Iné športy

Rallye Tatry 2017 v novom termíne. Novinkou bude Tatransko - Valašský pohár

Po skúsenostiach z minulých ročníkov našli organizátori nadchádzajúceho ročníka Rallye Tatry v kalendári majstrovstiev Slovenska iný termín.

Ilustračný obrázok k článku Rallye Tatry 2017 v novom termíne. Novinkou bude Tatransko - Valašský pohár
8
Galéria
Foto: Daniel Hlinka

Súťaž sa uskutoční v posledný májový víkend, presnejšie 26. a 27. mája 2017. Zaintere­sovaní a fanúšikovia rely si určite pamätajú na aký odpor pár týždňov pred uskutočnením súťaže v roku 2016 narazili u starostov obcí v levočskom okrese. „Po rokovaniach s políciou, zástupcami Slovenskej asociácie motoristického športu a príslušných štátnych orgánov sme našli zhodu. Chceli sme sa vyhnúť letnej turistickej sezóne, hlavne obmedzeniam v doprave, ktoré so sebou každá rely prináša. Okrem zmeny termínu sa nám v súčinnosti zo zástupcami miest a obcí podarilo nájsť vhodné trate. Nateraz môžem prezradiť, že to bude v okresoch Poprad, Spišská Nová Ves a Rožňava,“ povedal riaditeľ súťaže Stanislav Hanzeli.

Májový termín by mohol pod Tatry prilákať aj množstvo zahraničných posádok, nakoľko sa v Českej republike, Maďarsku a Poľsku nekonajú významnejšie podujatia. Organizátori sa nespoliehajú iba na voľný termín v okolitých štátoch, ale robia aktívne kroky, ktoré by mali viesť k zvýšenému počtu zúčastnených posádok. „Naše snahy nekončia len na Slovensku. Úzko spolupracujeme s organizátormi tradičnej českej automobilovej súťaže Valašská rally vo Valašskom Meziříčí. Spolu sme vypracovali projekt spoločného Tatransko-Valašského pohára, do ktorého sa zapoja posádky, ktoré absolvujú Valašskú rally a Rallye Tatry. Keďže „Valaška“ bude v roku 2017 zaradená do majstrovstiev Českej republiky, očakáva sa veľmi kvalitné a početné štartové pole,“ konštatoval Hanzeli. V poradí 36. ročník Valašskej rally 2017 sa v okolí Valašského Meziříčí a Kopřivnice uskutoční v dňoch 24. – 26. marca ako úvodné podujatie sedemdielného seriálu M ČR. Mnohé z týchto posádok by sme mohli práve o novovznikajúci pohár vidieť pod Tatrami aj my. Pre české a moravské posádky je Rallye Tatry stále pojmomm a prípradný úspech vecou vysokej prestíže.

Organizačný tím Rallye Tatry sa rozrástol o pozíciu čestného predsedu organizačného výboru, ktorú zastáva PhDr. Eduard Markovič. Jeho skúsenosti z organizovania automobilových súťaží na Spiši a nadobudnuté kontakty výraznou mierou prispeli v rokovaniach a dohode so zástupcami miest a obcí a polície najmä v spišsko-novoveskom okrese. „S výberom tratí v okolí Popradu, vďaka tomu, že sa v jeho okolí nachádza niekoľko národných parkov je problém, ale riešiteľný. Našli sme trate, ktoré zabezpečíme tak, aby bola miera rizika minimálna, aby nedošlo k narušeniu prírody, a aby bola zaručená športová kvalita. Veľkú pozornosť venujeme aj okamžitému „uprataniu“ týchto úsekov ciest po prejazdoch súťažných vozidiel. Mnohých sme týmto milo prekvapili a radi budú s nami spolupracovať aj v ďalších ročníkoch. Legenda je tam kde sme ju chceli mať a teraz by sme chceli našu „krásavicu“ dostať na kvalitatívny vrchol podujatí prestížneho slovenského šampionátu,“ dodal Eduard Markovič.

Kalendár majstrovstiev Slovenska v rally 2017

31 . 3 – 1. 4 L Racing Rally Rožňava
28. – 29. 4 Rally Prešov
26. – 27. 5 44. ročník Rallye Tatry
16. – 17. 6 Agrotec Rally Hustopeče (ČR)
14. – 15. 7 IX. Rally Lubeník
1. – 2. 9 Rally Trebišov
20. – 22. 10 43. Rally Košice
10. – 11. 11 Autoshow Slovakiaring (voľná súťaž)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM