Peter Handzuš Iné športy

Rallye Tatry začalo v popradských uliciach. Pozrite si zábery z kokpitu na večerný prológ

Jubilejný 40. ročník Rallye Tatry je za nami. Poprad úspešne zvládol obmedzenia v doprave, ktoré trvali dva dni. V sérii článkov vám priblížime atmosféru na tratiach v Poprade aj na rýchlostnej skúške Uloža.

Ilustračný obrázok k článku Rallye Tatry začalo v popradských uliciach. Pozrite si zábery z kokpitu na večerný prológ
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Stovky ľudí na Námestí sv. Egídia odprevadilo 63 posádok na trať. V piatok ich ešte čakal prológ – 6,3 kilometrov dlhá rýchlostná skúška v Poprade. Čo povedali pretekári pre večerným štartom?

Návrat Popradčanov

„Vrátiť sa je ťažšie než začať,“ povedal na štarte domáci Bedřich Habermann, ktorý do kolotoča automobilových súťaží nastúpil po dvanásťročnej pauze. „Uvidíme, nechajme sa prekvapiť,“ dodal.

Bedřich zožal zaslúžený aplaus podobne ako jeho niekdajší navigátor Emil Horniaček. Aj on zažíva veľký návrat. V Poprade obsadil horúce sedadlo vedľa Poliaka Tomasza Czopika v produkčnom Mitsubishi. „Je to veľmi skúsený jazdec – niekoľkonásobný majster Poľska v absolútnom poradí. Obaja sa veľmi tešíme,“ chválil Emil svojho zverenca.

Na štart sa postavili aj legendy

Igor Drotár sa na slávnostnom štarte tradične zmocnil mikrofónu a roztlieskal popradské centrum. V zákulisí potom uviedol, že súčasná Rallye Tatry je iná než kedysi. „S Vladom tak ako vždy chceme ťažiť z našich bohatých skúseností.“

Pamätníkom určite neušlo, že Drotár s Bánocim sú zatiaľ poslednými víťazmi zo Slovenska, ktorí vyhrali Rallye Tatry v hodnotení MSR. Stalo sa tak v roku 1997 s Toyotou Celica GT4.

Medzi najskúsenejších v štartovom poli patrí tiež Čech Josef Semerád. „Samozrejme, z rôznych dôvodov dnes už nemôžeme jazdiť v horách. Merané úseky Uloža a Vojaci sú poriadne rýchle, o čom svedčí približne 25 spomaľovacích retardérov.“

„Bude veľmi záležať od bŕzd a srdca. Čaká nás veľa brzdenia z vysokých rýchlostí do retardérov,“ kontruje Josef Béreš junior.

Filip Garaj – tlačové stredisko Rallye Tatry

Vo videu si môžete pozrieť zábery na trať večerného prológu z kokpitu posádky Tomáš Konečný – Miroslav Molčan z tímu Slovakia Rally Systém.

Ďalšie fotogalérie a videá pripravujeme.

Rallye Tatry začalo v popradských uliciach. Pozrite si zábery z kokpitu na večer
1
Galéria
Rallye Tatry začalo v popradských uliciach. Pozrite si zábery z kokpitu na večer
28
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM