Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: 128. výročie otvorenia Eiffelovej veže, koniec marca bude slnečný

Dnešná pranostika hovorí jasnou rečou, keď je marec teplý, apríl je chladný. Meniny má Benjamín. V piatok má byť slnečno s teplotami 14 až 19 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: 128. výročie otvorenia Eiffelovej veže, koniec marca bude slnečný
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Meniny má Benjamín

Mužské meno Benjamín je starozákonné, má hebrejský pôvod a jeho význam je „milovaný syn“. Nositeľov tohto na slovenskom území zriedkavého mena oslovujeme Ben, Benjamínko, Bendži.

Benjamínovia, ktorí oslavujú meniny 31. marca, sú nepokojní ako šťuka, ich totemový živočích.

Benjamínovia sú prevažne ovplyvniteľní, nepredvídateľní, nevýrazní a dosť precitlivení. Často sú so svojimi názormi v opozícii.

Majú aktívne aj menej aktívne obdobia. Ak Benjamínom nesedí práca, odráža sa to negatívne na ich psychike. Potrebujú veľa odpočívať.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby Benjamína sú zelená a červená. Ochranné rastliny púpava, rozmarín a divá čerešňa, ochranné kamene perla a rubín.

SVÄTÝ BENJAMÍN, sviatok ktorého pripadá na 31. marca, bol diakonom v meste Ergol v Perzii a patrí k mučeníkom zavraždeným počas prenasledovania kresťanov okolo roku 420.

Stalo sa doma

1824 – Narodila sa (niektoré zdroje uvádzajú ako deň narodenia 30. marec) životná láska Ľudovíta Štúra ADELA OSTROLÚCKA. Ich nenaplnená láska a jej život sa stali námetom knihy Ľuda Zúbka Jar Adely Ostrolúckej. Zomrela 18.3.1853.

1387 – V Stoličnom Belehrade bol za uhorského kráľa korunovaný Žigmund Luxemburský (prezývaný „Ryšavá líška“), syn českého kráľa, rímskonemeckého cisára Karola IV.

1468 – Uhorský kráľ Matej I. podnikol vojenskú výpravu do Českého kráľovstva proti svojmu bývalému svokrovi a kráľovi Jurajovi Poděbradskému, ktorého pápež Pavol II. exkomunikoval.

1995 – Pápež Ján Pavol II. rozdelil slovenskú cirkevnú provinciu na dve časti. Vo východnej časti povýšil Košickú diecézu na arcidiecézu. V západnej časti zriadil Bratislavsko-trnavskú arcidiecézu a Dóm sv. Martina v Bratislave povýšil na konkatedrálu.

2007 – Horolezec Jozef Kopold vystúpil na šiestu najvyššiu horu sveta (8201 m) Čo Oju a stal sa 31. Slovákom na osemtisícovke.

Stalo sa vo svete

1499 – Narodil sa pápež PIUS IV. (vlastným menom Giovanni Angelo De'Medici). Obnovil rokovanie Tridentského koncilu, ktorého závery a ustanovenia znamenali reformu katolíckej cirkvi. Zomrel 9.12.1565.

1727 – Zomrel anglický matematik a fyzik ISAAC NEWTON, ktorý v diele Matematické základy prírodovedy sformuloval tri základné zákony klasickej mechaniky – Newtonove zákony: zákon zotrvačnosti, zákon sily a zákon akcie a reakcie. Známy je aj ako objaviteľ gravitačného zákona. Narodil sa 4.1.1643.

1889 – V Paríži slávnostne otvorili Eiffelovu vežu.

1917 – Nadobudla platnosť dohoda o obchode, podľa ktorej USA odkúpili za 25 miliónov dolárov od Dánska jeho kolónie v Západnej Indii a nazvali ich Panenské ostrovy.

1923 – V New Yorku (USA) sa konal prvý maratón v tanci. Víťazný pár tancoval nepretržite 27 hodín.

1971 – Vojenský súd vo Fort Benningu (Georgia, USA) dospel k presvedčeniu, že nadporučík americkej armády William Calley je nevinný. Calley nenesie podľa súdu priamu zodpovednosť za zmasakrovanie civilného obyvateľstva vo vietnamskej dedine My Lai.

2010 – Najväčšiu loď na solárny pohon spustili na more v severonemeckom prístave Kiel. Loď, postavená v lodenici Knierim Yachtbau, je 30 metrov dlhá, 16 metrov široká a 7,5 metra vysoká.

Skladba dňa

31. marca 1984 sa narodila slovenská speváčka Zdenka Predná. Zažiarila v prvom ročníku známej speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar, kde skončila štvrtá. Napriek tomu, že súťaž nevyhrala, na domácom hudobnom trhu sa dokázala rýchlo presadiť. Známe sú jej piesne Keď to nejde, Len ty smieš alebo singel Dýcham z albumu Amulet.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM