Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Búrky v septembri, na jar mnoho snehu. Meniny má Edita

Dnešná pranostika hovorí: "Búrky v septembri, na jar mnoho snehu". Meniny má Edita. Prevažne polooblačno, na severozápade prehánky. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Búrky v septembri, na jar mnoho snehu. Meniny má Edita
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Edita

Ženské meno Edita má anglický pôvod a v preklade znamená „bohatá, šťastná“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Editka, Dita, Ditka. Meniny majú 26. septembra.

Nositeľky krstného mena Edita sú materialisticky založené a vypočítavé. Ak sa pre niečo rozhodnú, je ťažké dosiahnuť, aby zmenili názor. Editky zvyčajne svedomito študujú. Keďže sú ctižiadostivé, ľahko podľahnú túžbe získať akademické tituly. V zamestnaní dokážu robiť hotové zázraky všade tam, kde je potrebný takt, opatrnosť a rozhodnosť. Sú odolné a zvyčajne obdarené výbornou vitalitou. Vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Z času na čas trpia ochoreniami dýchacích ciest. Stravu by si mali obohacovať najmä o vitamíny A a E.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, ochranné kamene achát a opál.

Stalo sa doma

1848 – Odohrala sa bitka pri Senici, v ktorej utrpeli slovenskí dobrovoľníci porážku od oddielov gardistov z Bratislavskej žu­py.

1893 – Americkí Slováci žijúci v Chicagu založili Maticu slovenskú v USA. Za jej predsedu bol zvolený Štefan Furdek. Po piatich rokoch sa však Matica slovenská v USA rozpadla.

1918 – Edvard Beneš oznámil v Paríži utvorenie dočasnej čs. vlády. Tvorili ju Tomáš Garrigue Masaryk ako jej predseda, Edvard Beneš ako minister zahraničia a vnútra a Milan Rastislav Štefánik ako minister vojny. Oficiálne bola vyhlásená za dočasnú čs. vládu 14.10. 1918.

1921 – Tomáš Garrigue Masaryk vymenoval novú československú vládu na čele s Edvardom Benešom. Slovensko v nej zastupovali Vavro Šrobár, Ivan Dérer a Martin Mičura. Vláda pôsobila do októbra 1922.

1937 – Odhalili pomník Pavla Országha-Hviezdoslava pred budovou SND v Bratislave.

2003 – Na Slovensku sa o 8.00 hod. začal celoslovenský výstražný jednohodinový štrajk. Zorganizovala ho Konfederácia odborových zväzov (KOZ).

Stalo sa vo svete

1989 – Po 11 rokoch okupácie stiahol Vietnam svojich vojakov z Kambodže.

1996 – Na americkej Floride pristál raketoplán Atlantis, na ktorého palube bola aj americká rekordérka v pobyte vo vesmíre Shannon Lucidová. Na vesmírnej stanici Mir strávila 188 dní – išlo o najdlhší pobyt Američana vo vesmíre.

1997 – Na doživotie odsúdil súd sicílskeho mesta Caltanissetta 24 príslušníkov juhotalianskej mafie za účasť na zavraždení najznámejšieho protimafiánskeho sudcu Giovanniho Falconeho, jeho manželky a troch policajtov v roku 1992.

2005 – Medzinárodní zbrojní inšpektori oficiálne vyhlásili odzbrojenie Írskej republikánskej armády (IRA) za ukončené.

2006 – Napriek ostrým protestom moslimských politikov bola v Banja Luke podpísaná dohoda o osobitných vzájomných vzťahoch medzi Srbskou republikou v Bosne (RS) a Srbskom.

2006 – Britský premiér Tony Blair sa poslednýkrát prihovoril vládnucim labouristom ako ich stranícky šéf. Urobil tak na výročnom zjazde Labouristickej strany v Manchestri.

2009 – Tajfún Ketsana, ktorý sa prehnal na Filipínach spôsobil najhoršie záplavy za posledných 40 rokov a o život pripravil 288 ľudí.

2010 – Životy najmenej štyroch irackých policajtov si vyžiadal výbuch bomby v irackom meste Fallúdža.

Skladba dňa

2003 – zomrel Robert Palmer (*19.januára 1949, Bartley, UK). Vyrástol na Malte, do Anglicka sa s rodinou vrátil v roku 1959. V roku 1974 vydal prvú LP platňu s názvom Sneakin' Sally Through The Alley. V roku 1975 sa presťahoval do New Yorku a tu začal sólovú dráhu. Od roku 1976 žil na Bahamách a od roku 1988 v Európe, vo švajčiarskom Lugane. V americkom rebríčku mal deväť skladieb, v anglickom dokonca trinásť. Jeho najväčšími hitmi boli skladby Addicted To Love, ktorá v máji 1986 viedla americký rebríček a I'll Be Your Baby Tonight, ktorú nahral spolu so skupinou UB 40 v novembri 1990. Robert Palmer zomrel 26. septembra 2003 v Paríži vo veku 63 rokov (infarkt).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM