Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás horúci deň s teplotami do 28 °C, meniny má Ferdinand

Dnešná pranostika hovorí: "Chladný máj bez mrazu gazdovi je milý, bude mnoho sena bez chyby v obilí. Meniny má Ferdinand. Slnečno, na severe ojedinele búrky. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás horúci deň s teplotami do 28 °C, meniny má Ferdinand
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Ferdinand

Mužské meno Ferdinand má germánsky pôvod a význam mena je „smelý ochranca“. Na našom území sa vyskytuje len ojedinele. Ferdinandovia, ktorí majú meniny 30. mája, sú veľmi zvedaví, niekedy až priveľmi, preto sa môžu ocitnúť v chúlostivých situáciách. Často im chýba objektívnosť. Nie sú veľmi sebavedomí, ľahko sa u nich môže prejaviť skrytá plachosť. Majú sklon k rezignovaniu a útekom od povinností.

Nositeľov tohto mena priťahuje povolanie spájajúce intelektuálnu a manuálnu činnosť, napríklad obchodník. V živote sa im ponúkajú šance, ale nie vždy ich využijú. Mali by sa svedomito starať o svoj dar intuície a nepremrhať kapitál šťastia.

Majú dobré zdravie, ak sa vyhýbajú duševnej prepracovanosti. Dobre odolávajú telesnej únave. Prospeje im, keď budú jesť viac karfiolu, uhoriek, mandlí a jahôd. Ovplyvňuje ich planéta Saturn.

Stalo sa doma

1897 – Vynálezca a konštruktér Ján Bahýľ uskutočnil v Bratislave prvý let vrtuľníkom vlastnej výroby. Vzniesol sa do výšky štyroch metrov.

1909 – V Košiciach otvorili prvé stále kino Urania.

1917 – Na otváracom zasadnutí rakúskej ríšskej rady (zasadala prvýkrát od roku 1914) predniesol František Staněk vyhlásenie, v ktorom sa žiadalo pretvorenie Rakúsko-Uhorska na spolkový štát slobodných a rovnoprávnych národných štátov a spojenie československého národa do demokratického českého štátu, zahŕňajúceho aj slovenskú vetvu národa.

1936 – V Trenčianskych Tepliciach sa konal prvý kongres spisovateľov Slovenska, ktorého organizátorom bol Spolok slovenských spisovateľov.

1948 – Konali sa parlamentné voľby, voliči však mohli hlasovať iba za jednotnú kandidátku zostavenú komunistami (70% kandidátov bolo z KSČ), alebo do urny vhodiť biele lístky.

2007 – Najvyšší súd (NS) SR potvrdil 11,5-ročný trest v 3. nápravno­výchovnej skupine pre bývalého majiteľa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho, ako aj pre jeho blízkeho spoločníka Františka Matíka

Stalo sa vo svete

1434 – V bitke pri Lipanoch bolo vojskami umiernených husitov a katolíkov porazené vojsko radikálnych husitov (táboriti, sirotkovia).

1911 – Uskutočnili sa prvé automobilové preteky na 500 míľ v Indianopolise, zvíťazil Ray Harroun (rýchlosť 119 kilometrov).

1913 – Podpisom zmluvy z Londýna (Veľká Británia) sa skončila Prvá balkánska vojna medzi Tureckom a balkánskymi štátmi.

1971 – V rámci programu Mariner vypustili Američania vesmírnu sondu Mariner 9 smerom k planéte Mars.

1980 – Pápež Ján Pavol II. pricestoval na návštevu Francúzska. Bola to prvá návšteva pápeža v tejto krajine od roku 1814.

1981 – Pri pokuse o prevrat zabili bangladéšskeho prezidenta Zijáura Rahmána.

1998 – Severný Afganistan zasiahlo zemetrasenie o sile 6,6 stupňa Richterovej stupnice. Vyžiadalo si približne 5-tisíc ľudských

Skladba dňa

1943 – Narodil sa v Prešove džezový hudobník a spevák PETER LIPA, manažér džezového diania a dlhodobý organizátor a dramaturg popredného európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM