Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás slnečný deň s teplotami do 31 °C, meniny má Valéria

Dnešná pranostika vraví: "Štyri dni pred slnečným obratom a štyri dni po ňom predzvestujú panujúcu chvíľu až do Michala /29.9/.Meniny má Valéria. Slnečno, na severe miestami búrky. Teploty 26 až 31 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás slnečný deň s teplotami do 31 °C, meniny má Valéria
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Valéria

Ženské meno Valéria má latinský pôvod a jeho význam je „silná žena“. Nositeľky tohto zriedkavého mena oslovujeme Valika. Meniny oslavujú 20. júna.

Valérie sú veľmi ťažko ovplyvniteľné a málokedy zmenia svoj názor. Charakterizuje ich aj panovačnosť. Sebadôvera im rozhodne nechýba, ťažšie je to s ich dôverou v iných.

Do vienka tieto ženy dostali silnú súťaživosť. V škole patria medzi najlepšie študentky, v pracovnom tíme medzi najaktívnejšie zamestnankyne. Vždy sa usilujú dostať až na vrchol, post šéfky je zvyčajne ich vysneným cieľom. Ak ho dosiahnu, svedomito si plnia všetky povinnosti. Valérie sú veľmi inteligentné a vedia to dokonale využiť. Sú veľmi životaschopné. Navyše aj odolné a obdarené pozoruhodnou vitalitou. Vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Stravu by si mali dopĺňať o vitamíny A a E.

Valérie ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, ochranné kamene achát a koral.

Stalo sa doma

1940 – Narodil sa vo Zvolene filmový a divadelný herec IVAN PALÚCH, známy predstaviteľ Adama Šangalu z rovnomenného televízneho seriálu. Svoj nesporný herecký talent však predviedol už ako 21-ročný v slávnom filme Františka Vláčila Markéta Lazarová. Jeho herecké schopnosti si všimli aj zahraniční režiséri ako napríklad juhoslovanský režisér Aleksandar Petrovič, ktorý mu zveril hlavnú úlohu vo filme Skoro bude koniec sveta. Vo filme si zahral po boku slávnej herečky Annie Girardotovej. Spolupracoval aj s legendárnym nemeckým režisérom Volkerom Schlöndorffom na filme Michael Kohlhaas – Der Rebell. Známy je aj ako Princ Bajaja z filmového spracovania rovnomennej rozprávky. Napriek mnohým obmedzeniam zo strany komunistického režimu sa ako herec predstavil aj v ďalších filmoch: Vlak do stanice Nebe, Morgiana, Krčmársky kráľ, Kaňon samé zlato, Javor a Juliana, Pacho, hybský zbojník, Signum Laudis, Ja milujem, ty miluješ, Noční jazdci, Iná láska, Nevera po slovensky či Perinbaba.

1953 – Narodil sa v Moravanoch filmový režisér a scenárista DUŠAN RAPOŠ, ktorý sa podpísal pod divácky úspešnú komédiu Utekajme už ide, alebo sériu filmov so spoločným názvom Fontána pre Zuzanu (1, 2, 3). Do jeho filmografie patrí aj vydarená filmová rozprávka Falošný princ či jeho ostatný, kritikmi nie veľmi ocenený film Cinka Panna.

1976 – Československé futbalové mužstvo zvíťazilo nad mužstvom Nemecka vo finále majstrovstiev Európy v Belehrade. Obidva góly v hre strelili slovenskí reprezentanti Ján Švehlík a Karol Dobiáš. V penaltovom rozstrele boli úspešní aj ďalší Slováci: Marián Masný, Anton Ondruš a Ladislav Jurkemik.

1996 – Zomrel v Bratislave jeden z najvýznamnejších divadelných a filmových hercov staršej generácie VLADO MÜLLER, známy z mnohých televíznych seriálov (Priatelia zeleného údolia, Straty a nálezy, Alžbetin dvor), inscenácií (trojdielna Americká tragédia) či filmov (Majster kat, Kristove roky, Medená veža, Orlie pierko, Signum Laudis). Narodil sa 19.3.1936.

1998 – Zomrel nestor slovenskej psychiatrie, lekár, publicista a pedagóg KAROL MATULAY, bývalý riaditeľ Ústavu pre liečenie chorôb mozgu v Pezinku. Narodil sa 11.10.1906.

Stalo sa vo svete

1960 – Americký profesionálny boxer Floyd Patterson prelomil nepísaný zákon, ktorý platil 61 rokov. Tento zákon vylučoval pre boxerských majstrov sveta ťažkej kategórie návrat na majstrovský trón, pokiaľ boli v boji o titul už raz porazení. Patterson však rok po porážke získal znovu titul majstra sveta.

2000 – Francúzsky súd zamietol kvôli vysokému veku obvineného, žalobu vznesenú proti bývalému nemeckému lekárovi Hansovi Münchovi, ktorý pracoval v koncentračnom tábore v Osvienčime.

2007 – Európsky parlament odhlasoval vstup Malty a Cypru do eurozóny k 1. januáru 2008.

2011 – Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo sever Čile. Epicentrum zemetrasenia bolo 88 kilometrov severovýchodne od mesta Calama, v hĺbke 111 kilometrov.

Skladba dňa

1949 – narodil sa Lionel Richie (rodený Lionel Brockman Richie jr.), Tuskegee, Alabama, USA, spevák, skladateľ aj hráč na klávesových nástrojoch. Svoju úspešnú dráhu začal v roku 1967 v skupine Commodores ako spevák, hráč na saxofóne a klávesoch. V júli 1974 vydali prvý album Machine Gun. S Commodores vydali 11 albumov, v singlovej hitparáde mali 17 skladieb, najúspešnejšou z nich bola Three Times A Lady, ktorá v auguste 1978 viedla americkú hitparádu. V roku 1982 Richie zo skupiny odišiel a rozhodol sa pre sólovú dráhu. Tá je rovnako úspešná. Už v októbri 1982 vydal prvý sólový album Lionel Richie. Do dnešných dní má na svojom konte desať štúdiových albumov, ten desiaty s názvom Tuskegee vydal v marci 2012, predchádzajúci deviaty Just Go vyšiel vo februári 2009. K diskografii patrí aj desiatka kompilačných albumov. V singlovej hitparáde mal 16 skladieb, päť z nich sa dostalo až na prvé miesto, duet Endless Love s Dianou Ross, ten bol na čele deväť týždňov, Truly, All Night Long, Hello a Say You, Say Me.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM