Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás zamračený utorok s občasným dažďom, meniny má Konštantín

Pranostika na dnes vraví: "Keď je veľa kukurice, je aj veľa vína,". Meniny má Konštantín. Zamračené, na väčšine územia občasný dážď. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás zamračený utorok s občasným dažďom, meniny má Konštantín
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Konštantín

Mužské meno Konštantín má latinský pôvod a v preklade znamená „stály, pevný“. Nositeľov tohto krstného mena stretávame výnimočne a oslovujeme ich prevažne Konštantínko, Tino, Tinko. Meniny oslavujú 19. septembra.

Konštantínovia sú sebaistí, iniciatívni a ambiciózni muži s riadiacimi schopnosťami. Sú vyrovnaní, vedia, kam kráčajú, nemajú problém prijať podnety od druhých. Konštantínovia sú aj zodpovední a zásadoví. Muži s týmto menom zanechávajú na pracovisku dobrý dojem. Obyčajne sú úžasne životaschopní. Aj napriek tomu, že vedú nepravidelný život a pracujú nárazovo, zachovávajú si rovnováhu.

Konštantínov ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastnými farbami sú zlatá a hnedá, ochranné rastliny púpava a rozmarín.

Stalo sa doma

1848 – Predstavitelia Slovenskej národnej rady (SNR) na ľudovom zhromaždení na Myjave vypovedali poslušnosť vláde v Pešti, vyhlásili sa za jediného reprezentanta moci na Slovensku a vyzvali ľud do ozbrojeného povstania.

1947 – V Bratislave sa konalo zakladajúce zhromaždenie vydavateľstva Tatran.

2006 – Študentka Hedviga Malinová podala prostredníctvom svojho právneho zástupcu sťažnosť na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre voči zastaveniu trestného stíhania dvoch údajných útočníkov, ktorí ju mali napadnúť.

2009 – Za nového predsedu Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) zvolili delegáti snemu v Nitre Jána Figeľa. Vo funkcii nahradil Pavla Hrušovského.

Stalo sa vo svete

1888 – V belgických kúpeľoch Spa sa konala prvá súťaž krásy.

1941 – Druhá svetová vojna: Nemecké vojská obsadili Kyjev.

1957 – Spojené štáty americké (USA) uskutočnili prvý atómový pokus pod povrchom Nevadskej púšte.

1985 – Mexické hlavné mesto Mexiko postihlo zemetrasenie v sile 7,8 stupňa Richterovej stupnice. Zahynulo 7000 ľudí a 50.000 obyvateľov prišlo o strechu nad hlavou.

1989 – Nad africkou púšťou Saharou vybuchla bomba v lietadle letiacom z Brazzaville (Konžská republika) do Paríža (Francúzsko). V troskách stroja DC-10 zahynulo 171 ľudí.

1991 – V ľadovci Similaun v Tirolskom údolí Ötztal (Rakúsko) objavili mŕtvolu človeka (známeho ako Ötzi), o ktorej sa neskôr zistilo, že je stará 5300 rokov.

1994 – V karibskom štáte Haiti sa vylodilo 15.000 amerických vojakov, ktorí mali zabezpečiť návrat k moci prezidenta Jeana-Bertranda Aristida.

Skladba dňa

1958 – Lita Ford (rodená Carmelita Rossana Ford), Londýn, sólová gitaristka a speváčka skupiny Runaways. Táto americká dievčenská rocková formácia vznikla v Los Angeles v závere roka 1975, založila ju hráčka na bicie nástroje Sandy West a rytmická gitaristka Joan Jett. V roku 1976 vydali debutový album s názvom Runaways. Rozišli sa v roku 1979, vydali päť albumov. Na sólovej dráhe potom vydala Lita osem albumov, najnovší Living Like A Runaway vyšiel v júni 2012, v singlovej hitparáde mala dve piesne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM