Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dnes je medzinárodný deň tanca, teploty do 25 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je na jar mnoho komárov, možno očakávať zlú žatvu." Meniny oslavuje Lea. Polooblačno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  Dnes je medzinárodný deň tanca, teploty do 25 stupňov
Foto: Martin Buzna / Zdroj: TŠ Maestro

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné teploty 22 až 25 stupňov Celzia.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňpv Celzia.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňov Celzia.

Meniny má Lea

Ženské meno Lea má hebrejský pôvod a v preklade znamená „antilopa“. Nositeľky tohto biblického, na Slovensku menej častého mena, oslovujeme Lejka, Leji. Meniny majú 29. apríla.

Ich zvierací totem je laň, a to vysvetľuje emotívnosť, ktorá sa ich zavše zmocní. Tú vyvažuje upokojujúca lipa, ktorá je rastlinným totemom týchto žien. Lejky sú aj objektívne, čestné a málo ovplyvniteľné.

Drsné správanie iných v nich vyvoláva prudké reakcie. Rady sa obetujú, sú šťastné vtedy, keď dávajú. Obávajú sa všetkých „hier“ týkajúcich sa citov. Ženy s týmto menom sú životaschopné, odolávajú dobre únave aj preťaženosti.

Stalo sa doma

1906 – Začali sa voľby do uhorského snemu, pri ktorých slovenskí poslanci dosiahli svoj najväčší úspech.

1996 – V Bratislave zahynul pri výbuchu svojho auta Róbert Remiáš, bývalý dôstojník kriminálnej polície a blízky priateľ bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Oskara Fegyveresa, ktorý sa vydával za svedka v prípade únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Vyšetrovacie orgány podávali rozporuplné informácie, snažili sa prípad zahmlievať. Až v septembri 1996 prenikla na verejnosť informácia, že výbuch auta spôsobil nástražný systém. Trestné stíhanie v kauze Remiáš Krajská prokuratúra v Bratislave v septembri 2006 zastavila. Prípad zostal podnes nedoriešený.

2000 – Začali sa (trvali do 14.5.) Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v ruskom Petrohrade, na ktorých slovenskí reprezentanti získali strieborné medaily.

2011 – Slovenský generál Pavel Macko prevzal velenie Výcvikového centra spojeneckých síl NATO v západopoľskom meste Bydgoszcz. Stal sa tak najvyššie postaveným slovenským vojakom v štruktúrach NATO.

Stalo sa v zahraničí

1429 – Johanka z Arcu vstúpila na čele francúzskeho vojska do Angličanmi obliehaného mesta Orléans.

1945 – Nacistický vodca Adolf Hitler podpísal svoj závet, v ktorom za svojho zástupcu zvolil admirála Karla Dönitza, pričom Hermana Göringa a Heinricha Himmlera vylúčil z nacistickej strany.

1945 – Spojenecké vojská oslobodili koncentračný tábor v Dachau.

2011 – Princ William a Kate Middletonová, potenciálny budúci britský kráľovský pár uzavreli manželstvo vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oddal ich duchovný vodca anglikánskej cirkvi, canterburský arcibiskup Rowan Williams.

Skladba dňa

2014 – Zomrela česká speváčka Iveta Bartošová

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM