Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dnes nechajte mobil doma, vezmite si však na dáždnik

Pranostika na dnešný deň hovorí: Plačlivá Dorota, omrzlá robota. Pondelok bude zamračený, na juhozápade dážď. Teploty 0 až 5 °C. Je Svetový deň bez mobilu

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dnes nechajte mobil doma, vezmite si však na dáždnik
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené. Miestami občasný dážď. Najvyššia denná teplota 3 až 6 st. Slabý východný, popoludní postupne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené, hmlisto. Ojedinele zmenšená oblačnosť. Ojedinele mrholenie, večer na horách od cca 800 m slabé sneženie. Ráno ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota 1 až 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st. Slabý, popoludní miestami severný vietor do 4 m/s (15 km/h).

Východ: Oblačno až zamračené, hmlisto. Ojedinele zmenšená oblačnosť. Ojedinele mrholenie. Ráno ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota 1 až 5 st, ojedinele teplejšie. Slabý premenlivý, popoludní severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Meniny má Dorota

Dorota je grécke ženské meno a v preklade znamená „dar Boží“. Doroty majú dobrú schopnosť sebaovládania a pevnú vôľu, čo im umožňuje čeliť nepríjemným situáciám.

Keď dospievajú, sú ťažko usmerniteľné a dosť nezávislé. Už ako dievčatká bývajú veľmi „živé“ a rozprávajú s takým presvedčením, že si vynútia súhlas. Dorotky pomerne zavčasu vedia, na aké povolanie sa chcú v živote zamerať. Môžu vykonávať profesiu lekárky, uplatnia sa napríklad aj v oblasti umenia.

Stalo sa doma

1924 – Lavína dlhá 4 kilometre zmietla osadu Rybô pod vrchom Krížna vo Veľkej Fatre. Zomrelo 18 ľudí z toho 15 detí.

1969 – Na ME v krasokorčuľovaní v Garmisch-Partenkirchene získal Ondrej Nepela titul majstra Európy.

Stalo sa vo svete

Svetový deň bez mobilu – Tento svetový deň sa prvýkrát konal vo februári 2001 v trvaní troch dní. Mobil sa stal každodenným spoločníkom človeka a zmenil spôsob jeho komunikácie. Svetový deň má však podnietiť ľudí k úvahám, nakoľko nový technologický prostriedok zasiahol do správania ľudí a ich komunikácie.

1929 – Narodil sa francúzsky herec PIERRE BRICE, známy predovšetkým ako predstaviteľ indiánskeho gentlemana a apačského náčelníka Winnetoua.

Skladba dňa

1962 – Narodil sa W. Axl Rose, vlastným menom William Bruce Rose, americký hudobník, spevák a skladateľ, známy predovšetkým ako spoluzakladateľ a spevák americkej hard rockovej skupiny Guns N’ Roses, v ktorej pôsobí od roku 1985.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM