Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Do druhej polovice septembra sa presunieme vysokými teplotami

Na záver týždňa bude prevažne polooblačno. Teploty 23 až 28 °C. Pranostika na dnes hovorí: Búrky v septembri, na jar mnoho snehu. Pršať bude už zajtra.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Do druhej polovice septembra sa presunieme vysokými teplotami
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: Malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 19 stupňov C.

Meniny má Ľudmila

Ženské meno Ľudmila má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „ľudu milá“, „ľud milujúca“. Ľudmily nemajú práve prispôsobivú povahu. Sú ale schopné oddanej lásky. Ľudmilky sú aj veľmi aktívne, pôvabné a spontánne si vedia získať ľudí okolo seba.

Už od malička ich priťahuje všetko krásne a veľkolepé. Lákajú ich povolania súvisiace s módou, či divadlom. Dosiahnuť úspech je pre ne dôležité.

Stalo sa doma

1862 – V Revúcej sa začalo vyučovanie na slovenskom evanjelickom gymnáziu.

1998 – Peter Šťastný sa ako druhý Slovák v histórii po Stanovi Mikitovi stal členom hokejovej siene slávy v kanadskom Toronte.

Stalo sa vo svete

1098 – Narodila sa nemecká mystička, prírodovedkyňa, lekárka a spisovateľka HILDEGARDA Z BINGENU. Je autorkou niekoľkých prác, v ktorých sa okrem svojich náboženských vízií zaoberala aj tematikou prírodnej histórie, liečiteľských účinkov prírodných objektov, otázkami krásy či sexuality. Zomrela 17.9.1179.

1956 – Narodil sa americký iluzionista DAVID COPPERFIELD.

Skladba dňa

1954 – Narodil sa Stanislav Hložek, Kroměříž, spevák a skladateľ. Spieval už v detskom súbore, v mladosti sa zúčastnil viacerých amatérskych súťaží. Rozhodujúcim v jeho speváckej dráhe bola účasť na celoštátnej súťaži mladých spevákov Intertalent v Gottwaldove v roku 1975, kde získal 2. miesto.

Od roku 1980 mal profesionálne angažmán v orchestri Karla Vágnera, najprv ako sprievodný vokalista Hanky Zagorovej a potom aj ako duo Hložek – Kotvald.

Ilustračné foto, TASR

Kotvald, Hložek, Zagorová
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM