Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dobrá hudba na pondelok, oslavujeme Medzinárodný deň džezu

Pranostika na dnes hovorí: "Nerád tomu sedliak býva, keď mu v apríli nepršieva." Meniny oslavuje Anastázia. Slnečno a miestami možnosť búrok. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dobrá hudba na pondelok, oslavujeme Medzinárodný deň džezu
Zdroj: Pixabay.com

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Anastázia

Meno Anastázia má grécky pôvod a jeho význam je „vzkriesená“. Anastázie sú dievčatká a dámy, ktoré nikde nenachádzajú pokoj. Prechádzajú zo vzrušenia do teatrálnych depresií. Často menia svoje koníčky a pri práci sú niekedy nesústredené. Disponujú vysokou inteligenciou a sú mimoriadne dynamické.

Sú životaschopné, mali by dbať na dostatočný spánok a jesť veľa hrozna.

Stalo sa doma

1671 – Vo Viedni popravili vodcov tzv. Vešeléniho sprisahania Františka Nádašdyho, Františka Frankopána a Petra Zrínskeho.

1711 – V Satmári podpísali (satmársky) mier, ktorým sa skončilo povstanie Františka II. Rákociho. Účastníci dostali amnestiu, uhorská šľachta si ubránila svoje stavovské výsady a Habsburgovci obnovili integritu Uhorska vrátane Sedmohradska.

1955 – V Bratislave oficiálne otvorili priestory Parku kultúry a oddychu (PKO). Jeho programová činnosť sa začala takmer súbežne s jeho výstavbou. Už v roku 1954 využili časť jeho vnútorných priestorov pri oslavách 1. mája.

Stalo sa vo svete

311 – Nečakane a na smrteľnej posteli vydal východorímsky cisár Galerius Maximianus, tolerančný edikt, aby sa aj kresťania modlili za jeho zdravie (predtým kresťanov prenasledoval).

1789 – Georga Washingtona slávnostne inaugurovali za prvého prezidenta USA.

1900 – Havajské ostrovy vyhlásili za teritórium USA.

1948 – V Bogote podpísalo na deviatej panamerickej konferencii USA a 20 latinskoame­rických štátov Chartu Organizácie amerických štátov (OSN). K jej zakladajúcim členom nepatrila Kanada.

1975 – Vojská Vietnamskej demokratickej republiky a dočasnej revolučnej vlády obsadili Saigon (neskôr ho premenovali po Ho-či minovi), pričom kapituláciou Južného Vietnamu sa skončila vietnamská vojna.

2007 – Americký prezident George W. Bush, nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso podpísali na výročnom summite USA a EÚ vo Washingtone dohodu o novom transatlantickom hospodárskom partnerstve.

2008 – Ruskí vedci potvrdili, že dva kostrové pozostatky nájdené neďaleko Jekaterinburgu patria ruskému cárovičovi Alexejovi Nikolajevičovi a jednej z jeho sestier, ktorých zavraždili počas boľševickej revolúcie.

Skladba dňa

2015 – Vo veku 76 rokov zomrel americký spevák Ben E. King.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM