Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Farebný jesenný deň si užijeme s príjemnými teplotami

Dnešná pranostika hovorí: Dobre je, keď v októbri list zo stromu padá, tento rok požehnaný cestu si hľadá. Oslávencami sú muži "zasvätení bohu vína."

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Farebný jesenný deň si užijeme s príjemnými teplotami
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Dionýz

Mužské meno Dionýz má grécky pôvod a v preklade znamená „zasvätený bohu Dionýzovi“ (gréckemu bohu vína, úrody a plodnosti). Dionýzovia sú muži, ktorým mnohokrát ťažko rozumieme.

Nositelia tohto výnimočného krstného mena sú prevažne tichí a utiahnutí. Oddať sa niekomu, či už v láske alebo v priateľstve, pre nich znamená vážne rozhodnutie. Zvyčajne sú dobrí, svedomití a samostatní študenti. Majú predpoklady stať sa úspešnými výskumníkmi, technikmi alebo lekármi.

Stalo sa doma

1893 – Zomrel vo Viedni geológ svetového formátu DIONÝZ ŠTÚR, ktorého meno nesie Geologický ústav v Bratislave. Narodil sa 2.4.1827 v Beckove.

2008 – Mladý slovenský husľový virtuóz Dalibor Karvay získal prvé miesto v 3. ročníku medzinárodnej husľovej súťaže Davida Oistracha v ruskej Moskve.

Stalo sa vo svete

1797 – Narodil sa švajčiarsky podnikateľ PHILIPPE SUCHARD, ktorý založil v roku 1826 svetoznámu továreň na výrobu čokolády. Zomrel 14.1.1884.

1914 – Prvá svetová vojna: Nemecké vojská dobyli belgické Antverpy.

Skladba dňa

1940 – Narodil sa britský rockový spevák, gitarista, hudobný skladateľ, textár a mierový aktivista JOHN LENNON, zakladateľ a člen skupiny Beatles a manžel japonskej výtvarníčky Yoko Ono. Zomrel (zastrelil ho Mark Chapman v New Yorku) 8.12.1980.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM