Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Február prichádza zamračený s dažďom i snežením

Pranostika na prvý februárový deň hovorí: Čo veľký zameškal, to malý doháňa. Zamračené, na západe sneženie. Teploty -3 až 2 stupne Celzia. Meniny má Tatiana.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Február prichádza zamračený s dažďom i snežením
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené, zrána na mnohých miestach sneženie. Postupne miestami dážď so snehom alebo dážď. Ojedinele poľadovice. Najvyššia denná teplota 1 až +3. Prevažne juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie. Na juhu kraja ojedinele aj dážď so snehom a možnosť tvorby poľadovice. Ojedinele tvorba snehových jazykov. Najvyššia denná teplota –2 až +1. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 st. Prevažne juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Východ: Oblačno až zamračené, zrána na mnohých miestach, neskôr miestami sneženie. Na východe kraja ojedinele tvorba snehových jazykov. Najvyššia denná teplota –1 až +2. Prevažne juhovýchodný vietor do 4 m/s (15 km/h).

Meniny má Tatiana

Ženské meno Tatiana má latinský pôvod. Z prekladu nám voľne znie ako „ustanovovať, rozdeľovať“. Tatiany na nás navonok pôsobia ako zasnené flegmatičky. V skutočnosti sa trpezlivo, nenápadne a s pozoruhodnou zdatnosťou dopracujú k svojmu cieľu. Majú neuveriteľnú pamäť a dokážu upútať svojím prejavom.

Nositeľky tohto mena sú iba málo ovplyvniteľné. Ak si niečo vezmú do hlavy, je ťažké nahovoriť ich na zmenu, lebo všetko vidia iba zo svojho uhla pohľadu.

Stalo sa doma

1878 – Narodil sa v Sučanoch novinár, publicista, vysokoškolský pedagóg, štátnik, poslanec uhorského snemu, podpredseda SNS, zakladateľ a redaktor Slovenského denníka a Slovenského týždenníka, jediný medzivojnový premiér ČSR slovenskej národnosti Milan Hodža. Známe je aj jeho hlavné dielo Federation in Central Europe, v ktorom rozpracoval svoju koncepciu federácie stredoeurópskych národov. Zomrel 27.6.1944 v USA – Clearwater.

1886 – V Prešporku (Bratislave) sa začala prevádzka verejného mestského vodovodu.

Stalo sa vo svete

1587 – Anglická kráľovná Alžbeta I. podpísala rozsudok smrti nad škótskou kráľovnou Máriou Stuartovou. Po devätnásťročnom väznení ju 8.2.1587 na hrade Fotheringray popravili.

1968 – Narodila sa americká herečka, jediná dcéra Elvisa Presleyho a Priscilly Presleyovej a bývalá manželka speváka Michaela Jacksona Lisa Maria Presleyová.

Skladba dňa

1952 – Narodila sa Oľga Szabová, Bratislava, speváčka. Amatérsky začala spievať už počas štúdia na strednej obchodnej škole. V roku 1958 dostala ponuku z Brna od dirigenta Mirka Foreta a s jeho orchestrom začala jej spevácka dráha.

Prvé úspechy si získala už v druhej polovici 60. rokov. V repertoári mala piesne domácich autorov aj prevzaté skladby, známe sú piesne Keď ma pobozkáš, Zelená kolíska, Mendocino, Nie si môj typ, Prázdnu náruč, srdce mám, Vyznanie oteckovi či Z bielych klávesov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM