Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Futbalista Filip Hološko oslavuje 34 rokov, čaká nás oblačné počasie

Pranostika na dnes hovorí: "Čo január zazelená, to máj spáli." Meniny oslavuje Nataša. Premenlivá oblačnosť, snehové prehánky. Teploty -1 až 4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Futbalista Filip Hološko oslavuje 34 rokov, čaká nás oblačné počasie
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne oblačno, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne oblačno, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Nataša

Ženské meno Nataša má ruský pôvod a v preklade znamená „dieťa Vianoc“. Nositeľky tohto hlavne v rusky hovoriacich a okolitých krajinách obľúbeného mena oslovujeme prevažne Nasťa, Nastenka, Nataška. Meniny majú 17. januára.

Ak sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by Natašky chceli, uzavrú sa do seba a sú nahnevané na celý svet. Ťažko sa prispôsobujú, sú svojrázne, ale aj veľmi inteligentné.

Prirodzenú príťažlivosť využívajú na to, aby ovládali iných a dosiahli svoje.

Nataše sú dievčatá a dámy obdarené dobrou odolnosťou voči ochoreniam. Zo stravy by mali vylúčiť produkty s prídavnými látkami, ktoré neprospievajú obličkám.

Stalo sa doma

1902 – V Bratislave spustila výrobu Cvernová fabrika (Bratislavská cvernová továreň), prvá továreň na nite v Uhorsku.

1970 – Bolo sprevádzkované letisko Poprad-Tatry pre medzinárodnú dopravu.

2000 – Vytvorenie nového politického subjektu – Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) oznámil predseda Slovenskej demokratickej koalície (SDK) a vtedajší predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda.

2001 – Slovenský vládny kabinet na svojej 137. schôdzi vyslovil súhlas s podpisom Európskej charty regionálnych a menšinových jazykov.

2004 – V Komárne sa konalo slávnostné otvorenie Univerzity Jánosa Selyeho.

Stalo sa vo svete

1595 – Francúzsky kráľ Henrich IV. vyhlásil vojnu Španielsku.

1871 – Andrew Hallidie si zaregistroval patent na električku (cable car) – prvú električkovú dráhu na základe jeho plánov postavili v roku 1873 v americkom San Franciscu.

1904 – V ZSSR v moskovskom Umeleckom divadle mala svetovú premiéru hra Anotna Pavloviča Čechova Višňový sad.

1920 – Paul Deschanel sa stal na základe výsledkov volieb francúzskym prezidentom.

1945 – Vojská 1. bieloruského frontu oslobodili za účasti poľských jednotiek poľskú Varšavu.

1969 – Legendárna skupina Led Zeppelin vydala svoj debutový album.

1972 – Južná 51. ulica v americkom Memphise (štát Tennessee) bola premenovaná na Elvis Presley Boulevard.

1977 – Štyri bývalé francúzske kolónie Dahome (Benin), Senegal, Mali a Horná Volta (Burkina Faso) vytvorili spoločnú federáciu pod názvom Mali.

  • Po obnovení trestu smrti bol v USA prvým popraveným dvojnásobný vrah Gary Gilmore.

1991 – Začala sa operácia Púštna búrka, keď medzinárodné jednotky umiestnené v Perzskom zálive pod velením USA podnikli letecký útok na Irak.

1994 – Los Angeles postihlo silné zemetrasenie (6,6 stupňa Richterovej stupnice), zahynulo 61 osôb a 10.000 bolo zranených. Materiálne škody odhadli na 15–30 miliárd dolárov.

1995 – Viac ako 6400 ľudí zahynulo pri a po zemetrasení v Japonsku.

1996 – Federálny súd v americkom New Yorku odsúdil duchovného vodcu egyptských fundamentalistov, slepého šejka Omara Abdela Rahmána na doživotné väzenie.

  • Skupina Pink Floyd bola uvedená do Rock'n'rollovej siene slávy v USA.

2001 – Bola podpísaná dohoda o kompenzácii rakúskych židov okradnutých o majetok v čase nacizmu.

2002 – Pri hraniciach Konga s Rwandou vybuchla sopka Nyiragongo. Zahynulo viac ako 40 ľudí a bez domova ich zostalo 500 tisíc.

2007 – Skupina prominentných vedcov varovala, že svet sa opäť priblížil k jadrovej apokalypse a environmentálnej katastrofe. V britskom Londýne posunuli obrovskú ručičku symbolických „Hodín apokalypsy“ o dve minúty bližšie k polnoci.

2009 – Víťazom 30. ročníka Rely Dakar, ktorá sa prvýkrát uskutočnila na juhoamerickom kontinente v Argentíne (začala sa 3. januára), sa v súťaži motocyklov stal Španiel Marc Coma. V kategórii automobilov vyhral Ginier De Villiera z JAR. Medzi kamiónmi zvíťazil Rus Fridaus Kabirov. Štvorkolky zvládol najlepšie Čech Josef Macháček.

2010 – Iracký súd na smrť odsúdil blízkeho spolupracovníka Saddáma Husajna, Alího Hasana al-Madžída známeho aj pod prezývkou Chemický Alí, za plynový útok v roku 1988, pri ktorom prišlo o život približne 5000 Kurdov.

2012 – Novým predsedom Európskeho parlamentu (EP) sa stal líder európskych socialistov a demokratov Martin Schulz.

Skladba dňa

1949 – Mick Taylor (rodený Michael Kevin Taylor), Welwyn Garden City, Hertfordshire, UK, gitarista. Na gitare hral od deviatich, svoju prvú skupinu Juniors založil ešte na základnej škole. V roku 1965 založil skupinu The Gods, od júna 1967 hral v skupine Bluesbreakers Johna Mayalla. V júni 1969 prišiel do skupiny Rolling Stones na post gitaristu po Brianovi Jonesovi, ktorý v júni odišiel od Rolling Stones a pár dní po odchode aj 3. júla 1969 zomrel. S Rolling Stones hral do decembra 1974. Potom hral v skupine Jack Bruce Band a neskôr si založil vlastnú formáciu. V máji 1979 vydal debutový sólový album Mick Taylor. Na svojom konte má šesť sólových albumov, so skupinami v ktorých účinkoval, nahral tri desiatky albumov. Americký hudobný dvojtýždenník Rolling Stone ho zaradil na 37. miesto v rebríčku najväčších gitaristov všetkých čias.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM