Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Gejza Dusík prišiel na svet pred 110 rokmi, jeho piesne sú stále živé

Pranostika na dnes znie: "Ak prší 1. apríla, býva mokrý máj". Meniny má Hugo. V sobotu malá oblačnosť. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Gejza Dusík prišiel na svet pred 110 rokmi, jeho piesne sú stále živé
Zdroj: TASR

Západ: Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Hugo

Mužské meno Hugo má nemecký pôvod a znamená „duchaplný“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame iba výnimočne.

Hugovia, ktorí majú meniny 1. apríla, sú temperamentní, vytrvalí a opatrní. Potrebujú pod nohami cítiť zem, aby naozaj žili, a musia mať zázemie, aby sa úplne rozvinuli. Sú to chlapci, ktorí radi študujú. Podľa nich je to príležitosť predstihnúť iných, skrátka byť úspešní. Orientujú sa na povolanie, ktoré im umožní žiť veľkoryso, mať pohodlný domov a vyvíjať verejné aktivity.

Hugovia sú mimoriadne spoločenskí a ľahko sa s nimi nadväzuje priateľstvo. Sú pozoruhodne životaschopní. Problémy môžu mať s chrbticou. Ich šťastné farby sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny kostihoj a kokorík, ochranné kamene zafír, opál a granát.

Stalo sa doma

1975 – Zomrel v Bratislave literárny historik, kritik a esejista ALEXANDER MATUŠKA, zakladateľská osobnosť modernej slovenskej literatúry. Celým svojím dielom poukazoval na častý provinčný aspekt v slovenskej kultúre, ale zároveň sa snažil vyzdvihnúť také umelecké (výtvarné či literárne) diela, ktoré svojím odkazom prekračovali horizont Slovenska. Napísal niekoľko diel, medzi najvýznamnejšie patria: Od včerajška k dnešku a monografie Rudolf Jašík a Jozef Cíger-Hronský. Narodil sa 26.2.1910.

1961– V Bratislave vznikol Divadelný ústav.

1963 – V Bratislave bol založený Slovenský filmový ústav.

1969 – V jednom z najstarších astrofyzikálnych observatórií v Európe, vo hvezdárni v Hurbanove (založili ju roku 1871) vznikla Slovenská ústredná hvezdáreň.

1992 – Prezidenti ČSFR a Ruska Václav Havel a Boris Jeľcin podpísali zmluvu o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi ČSFR a Ruskom a dohodu o vyrovnaní majetkových a finančných otázok spojených s odsunom sovietskych vojsk z územia ČSFR.

1997 – Začala sa štvordňová návšteva sudcov Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu zaoberajúcich sa kauzou Sústavy vodných diel Gabčíkovo Nagymaros (SVDGN) v SR a Maďarsku. Po prvý raz v 51-ročnej histórii MSD si jeho sudcovia prezreli miesto, na ktoré sa viazal spor.

2001 – Vládny kabinet odsúhlasil model územnosprávneho členenia Slovenska s 12 vyššími územnosprávnymi celkami.

2007 – Slovenskí karatisti si na Italian Open vybojovali štyri medaily. Zlaté získali Eva Medvecká v kumite do 60 kg a Monika Višňovská do 63 kg.

2008 – Zápasník David Musuľbes získal pre Slovensko zlato v kráľovskej hmotnostnej kategórii do 120 kg na ME vo fínskom Tampere (po spätnej dopingovej diskvalifikácii jeho víťazného finálového súpera).

2009 – Telo Žofie Bosniakovej, ktoré bolo 400 rokov uložené v kaplnke kostola v Tepličke nad Váhom, polial neznámou horľavou látkou a zapálil 31 ročný muž zo Žiliny.

Stalo sa vo svete

1809 – Narodil sa ruský spisovateľ a dramatik NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOĽ, autor súboru tragikomických príbehov Petrohradské poviedky, románu Mŕtve duše alebo divadelných hier Ženba či Hráči. Zomrel 4.3.1852.

1873 – Narodil sa ruský hudobný skladateľ, dirigent a klavirista SERGEJ VASILIEVIČ RACHMANINOV, autor známych klavírnych koncertov (najmä 2. klavírny koncert). Zomrel 28.3.1943.

1918 – Vzniklo Britské kráľovské letectvo (Royal Air Force, RAF) zlúčením Kráľovských leteckých jednotiek (Royal Flying Corps, RFC) s Kráľovským námorným letectvom (Royal Naval Air Force, RNAF).

1924 – V procese s účastníkmi mníchovského puču Adolfom Hitlerom, generálom Erichom von Ludendorffom a ďalšími ôsmimi obžalovanými boli vynesené rozsudky. Ludendorffa súd oslobodil a Hitlerovi súd vymeral trest odňatia slobody na päť rokov.

1945 – Americké vojská začali útok na japonský ostrov Okinava. Dobyli ho 2. júla toho roku. Počas operácie zahynulo viac ako 12 000 Američanov a okolo 110 000 Japoncov.

1948 – Sovietska vojenská správa v Nemecku začala sprísňovať kontrolu na trasách spájajúcich západné zóny s Berlínom, pričom sa kontrolovali všetky železničné trate, cesty a kanály. Sovietsky zväz sa týmto pokúsil obmedziť západné transporty, čím sa začala berlínska blokáda.

1960 – V USA vypustili prvú meteorologickú družicu Zeme Tiros 1. Francúzsko uskutočnilo na Sahare druhý pokus s atómovou bombou.

1976 – V Kalifornii (USA) bola založená americká technologická spoločnosť Apple Computer.

2001 – Polícia zatkla v Belehrade (Srbsko) bývalého juhoslovanského a srbského prezidenta Slobodana Miloševiča. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu ho 27.5.1999 obvinil z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Súdiť ho už nebudú, Miloševiča našli 11.3.2006 ráno mŕtveho v jeho väzenskej cele v Haagu.

2002 – Holandsko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá legálne umožnila eutanáziu.

2009 – Albánsko a Chorvátsko sa stali členmi Severoatlantickej organizácie (NATO).

Skladba dňa

1907 – Narodil sa v Zavare hudobný skladateľ, priekopník slovenskej populárnej hudby GEJZA DUSÍK, bol autorom asi 250 tanečných piesní (napr. Rodný môj kraj, Dve oči neverné či Tak nekonečne krásna) a viacerých hudobných komédií a operiet. K najznámejším operetám patria: Hrnčiarsky bál, Modrá ruža, Turecký tabak alebo Zlatá rybka. Zomrel 5.5.1988.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM