Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Horúčosť na sv. Dominika znamená veľmi tuhú zimu

Pranostika na dnes vraví: "Horúčosť na sv. Dominika znamená veľmi tuhú zimu". Meniny má Dominika a Dominik. Piatok: Slnečno. Teploty 32 až 37 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Horúčosť na sv. Dominika znamená veľmi tuhú zimu
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 22 až 19 a najvyššie denné 34 až 37 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 16 a najvyššie denné 32 až 36 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 17 a najvyššie denné 32 až 36 stupňov C.

Meniny má Dominika

Pôvod tohto mena je z latinského Dominicus, čo znamená pán.

Ak hľadáte „bútľavú“ vŕbu, tak ju nájdete v tejto žene. Dokáže vás vypočuť, poradiť, má schopnosť vyriešiť akékoľvek hlavolamy. Jej dokonalý cit pre medziľudské vzťahy z nej vyžaruje na diaľku. Priateľstvo má pre ňu hlboký zmysel, je oddanou priateľkou, hoci jej správanie voči priateľom je striedavé a občas neviete na čom ste. Na jednej strane vám ochotne pomôže, dá vám aj posledné, ale tiež vie povedať „nie“. Vážne sa vám neoplatí s ňou hádať, lebo práve tým by ste spustili časovaný bombu, ktorá je v nej ukrytá. A len potom sa vám predstaví jej dominantná, tvrdohlavá a panovačná stránka.

Fascinujú ju hlavne povolania, kde by mohla rozkazovať, alebo vládnuť. Svoje styky inteligentne využíva aby presadila svoje, čo jej zväčša zaručí úspech.

Citové poryvy radšej skrýva, vôbec nemá potrebu vystavovať na obdiv svoju lásku, pretože má strach, že by nám mohla prezradiť svoju „Achillovu pätu“.

Typickou farbou tohto mena je žltá.

Osobnosť: Mlčanlivá žena.

Meniny má Dominik

Pôvod tohto mena je z latinského Dominicus, čo znamená pán.

Dynamizmus, dobrodružstvo a adrenalín, to sú tie správne charakteristiky, ktoré vystihujú tohto muža. Málokedy sa pred niečím zastaví. Stačí, ak to len trochu zaváňa zábavou a už sa stáva spoluúčastníkom akejkoľvek lumpárne.

Je spoločenský, zábavný, stále ma čo povedať a svojmu okoliu vždy veľmi rád pomôže. Jeho slabou stránkou je zodpovednosť. V prípade, že sa rozhodnete mu dohovoriť, alebo poradiť, musíte sa obrniť riadnou dávkou trpezlivosti, pretože Dominik vás dokáže riadne potrápiť, poprípade vás bude mať doslova na „saláme“.

Prehnané reakcie akými vás zaskočí vôbec nikdy neľutuje, jeho životnou ideológiou je: „Žiť každý deň na 100%“.

Má dokonalé technické myslenie a mohol by sa uplatniť ako výborný technik, ale on často krát dá prednosť nebezpečenstvu a dobrodružstvu. Ak sa zamiluje, tak verte, že dá do toho celé svoje srdce a osôbka, ktorá si ho získa bude sa mať pri ňom ako v nebi. No, ak zažije sklamanie zmení sa na nepoznanie. Z človeka plného života, flegmatizmu a optimizmu sa stane agresor, ktorý nič a nikoho nepotrebuje.

Typickou farbou tohto mena je zelená.

Osobnosť: Muž, ktorý prichádza.

Stalo sa doma

1863 – V Martine sa konalo prvé valné zhromaždenie Matice slovenskej.

1869 – Uskutočnilo sa zakladajúce valné zhromaždenie celonárodného spolku žien Živena.

1930 – Narodil sa vo Vígľaši básnik, publicista a literárny teoretik JÁN ŠKAMLA. Zomrel 13.11.1997.

1965 – Zomrel v Říčanoch pri Prahe (ČR) diecézny biskup Spišskej rímskokatolíckej diecézy JÁN VOJTAŠŠÁK. V roku 1951 ho odsúdili na 24 rokov väzenia vo vykonštruovanom procese spolu s gréckokatolíckym biskupom Pavlom Gojdičom, ktorý vo väzení zomrel. Vojtaššákovi bol v roku 1963 zvyšok trestu odpustený a žil potom v charitnom domove pri Prahe. V decembri 1996 sa začal kanonizačný proces o jeho prípadnom blahorečení a svätorečení. Narodil sa 14.11.1877 v Zá­kamennom.

1972 – Zomrel v Poprade herec, režisér, scenárista a pedagóg JÁN JAMNICKÝ, s ktorého menom sú spojené napríklad filmy ako Varúj!, Vlčie diery alebo Rozsudok. Narodil sa 20.5.1908.

1977 – Zomrel v Bratislave rozhlasový publicista a šéfredaktor západoslovenského krajského vysielania Slovenského rozhlasu PAVOL PÚČIK, ktorý sa venoval aj spracovávaniu dejín regionálneho rozhlasového vysielania na Slovensku. Narodil sa 23.1.1921.

Stalo sa vo svete

1936 – Grécky premiér generál Ioannis Mataxas rozpustil so súhlasom kráľa Juraja II. parlament, zaviedol vojnový stav a vyhlásil diktatúru.

1944 – Pätnásťročné nemecké dievča židovského pôvodu – Annu Frankovú, jej sestru, rodičov a ďalších štyroch židov zatklo po dvojročnom ukrývaní v amsterdamskom byte v Holandsku gestapo. Annin denník z tohto obdobia sa našiel po vojne a bol publikovaný vo viac ako 30 svetových jazykoch. Podľa denníka bol nakrútený aj film.

1983 – Do čela talianskej vlády sa po prvý raz postavil socialista – Bettino Craxi.

1995 – Začala sa pred svitaním vojenská operácia chorvátskej armády pod názvom Búrka, ktorou opätovne získal Záhreb kontrolu nad tretinou svojho územia ovládaného Srbmi. Búrka (Oluja) trvala 84 hodín. Operácii Búrka velil generál Ante Gotovina, ktorého haagsky tribunál v tejto súvislosti obžaloval z vojnových zločinov.

2001 – Moskovskú deklaráciu o strategickej stabilite vo svete a vzájomných vzťahoch medzi Ruskou federáciou (RF) a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) podpísali v Moskve lídri oboch krajín, prezident Vladimir Putin a šéf severokórejských komunistov Kim Čong-il.

2003 – Skokom z dvanásteho poschodia centrály juhokórejskej automobilky Hyundai ukončil svoj život topmanažér tohto koncernu Čung Mong Hjun. Jeho samovražda pravdepodobne súvisela s vyšetrovaním jeho osoby v súvislosti s ilegálnymi platbami firmy komunistickej KĽDR pred summitom obidvoch Kóreí v júni 2000.

Skladba dňa

1901 – Louis Armstrong (rodený Louis Daniel Armstrong), New Orleans, USA, hráč na trúbke a spevák. Hrať na trúbku a čítať noty sa naučil už ako dieťa v polepšovni. Mal osemnásť, keď nastúpil ako hráč na trúbku do orchestra trombonistu Kida Oryho. Od roku 1924 účinkoval v New Yorku, po dvoch rokoch sa vrátil do Chicaga. Tu začal štúdiovú prácu s vlastnými skupinami a potom prišli na rad aj veľké orchestre. V Európe koncertoval prvýkrát už v roku 1932. V 60. rokoch sa o Louisa začali zaujímať divadlá aj filmové spoločnosti. Zahral si v muzikáloch na Broadwayi aj vo viacerých filmoch, medzi nimi Hello Dolly s Barbrou Streisand v roku 1969. Louis Armstrong si počas celého 50-ročného pôsobenia dokázal udržať výnimočnú pozornosť publika, vyslúžil si pomenovanie kráľ trúbky. Najväčším hitom bola skladba What A Wonderful World, ktorá v marci 1968 viedla anglický rebríček. Jeho diskografia je rozsiahla, počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Zomrel v New Yorku 6. júla 1971.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM