Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Íri sa obliekajú do zelena, oslavujú Deň svätého Patrika

Marcový prach a májové blato, to je sedliakovi nad zlato, tak znie dnešná pranostika. V kalendári je meno Ľubica, očakávame teploty 9 až 14 stupňov Celzia a prevažne polooblačno.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Íri sa obliekajú do zelena, oslavujú Deň svätého Patrika
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: Prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: Prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Ľubica

Ženské meno Ľubica je srbského a chorvátskeho pôvodu. Vytvorené je z prídavného mena „ľúba“. Nositeľky tohto u nás obľúbeného mena oslovujeme Ľubka, Ľuba.

Ľubice, ktoré oslavujú meniny 17. marca, sú svojhlavé. Nepúšťajú ľahko nič, čo sa im dostane do rúk. Je to pochopiteľné, pretože ich totemovým zvieraťom je leopard. Ľubice sú nedôverčivé a svojou neústupčivosťou, ktorá je pre ne charakteristická, prekonajú veľa životných prekážok.

Sú od prírody silné, preto zriedkakedy podľahnú chorobe. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby týchto žien sú červená a ružová, ochranné rastliny harmanček, žltý klinček, ochranné kamene chalcedón a granát.

Stalo sa doma

1713 – V Liptovskom Mikuláši sa vynesením rozsudku (trest smrti) skončil súdny proces s Jurajom Jánošíkom.

1994 – Národná rada (NR) SR schválila zákon o skrátení volebného obdobia a vypísaní predčasných parlamentných volieb. Termín predčasných volieb určila na dni 30.9. až 1.10.1994.

1927 Narodil sa v Mestečku (okres Púchov) vysokoškolský pedagóg, architekt (Pamätník SNP v Banskej Bystrici, Matica slovenská v Martine a Výskumný ústav zváračský v Bratislave) a zaslúžilý umelec DUŠAN KUZMA. Zomrel 17.6.2008.

1936 Narodil sa v Bratislave hudobný skladateľ, huslista, dirigent a pedagóg LADISLAV KUPKOVIČ.

1951 Zomrel v Bratislave jeden z prvých slovenských profesionálnych hercov, spoluzakladateľ SND v Bratislave JOZEF KELLO. Narodil sa 18.10.1889.

Stalo sa vo svete

1861 Oficiálne bolo vyhlásené utvorenie Talianskeho kráľovstva, na ktorého čelo sa postavil sardínsky kráľ Viktor Emanuel II., čím sa zavŕšilo zjednocovanie talianskych štátov a dočasným hlavným mestom sa stala Florencia.

1921 V Londýne (Veľká Británia) otvorila Marie Stopesová prvú kliniku na kontrolu pôrodnosti.

1934 Nemecko, Rakúsko a Maďarsko podpísali v talianskom Ríme protokoly o vzniku tzv. Dunajského bloku namiereného proti štátom tzv. Malej dohody (ČSR, Juhoslávia a Rumunsko).

1963 Výbuch sopky v severnej časti ostrova Bali (Indonézia) si vyžiadal 1900 obetí a asi 2800 ľudí bolo zranených.

1991 V deviatich zväzových a 18 autonómnych republikách sa uskutočnilo prvé celoštátne referendum v ZSSR, v ktorom 76 percent účastníkov bolo za zachovanie krajiny ako obnovenej federácie.

2011 Občianska vojna v Líbyi: V reakcii na tvrdenia o násilných zásahoch vlády voči civilnému obyvateľstvu hlasovala Bezpečnostná rada OSN o vytvorení bezletovej zóny, ktoré prešlo pomerom hlasov 10:0.

2012 Fľašu značkovej škótskej whisky predali na dražbe v americkom New Yorku za neuveriteľných 94 000 dolárov (72 000 eur) – išlo o absolútne rekordnú cenu. Päťdesiatpäťročná whisky bola z kolekcie pozostávajúcej iba z 11 fliaš, zatiaľ sa predali tri.

Skladba dňa

1973 Caroline Corr (rodená Caroline Georgina Corr), Dundalk, Country Louth, Írsko, hráčka na bicích nástrojoch, klaviristka a vokalistka írskej folkrockovej skupiny Corrs. Táto rodinná formácia vznikla v roku 1990. Tvoria ju tri sestry Sharon, Caroline, Andrea a ich brat Jim Corr. V septembri 1995 vydali debutový album Forgiven, Not Forgotten. Na svojom konte majú päť štúdiových albumov, ten zatiaľ posledný Home vyšiel v septembri 2005. Všetkých päť bolo na čele írskeho rebríčka, dva z nich boli prvé aj v britskej hitparáde. Vydali tri live albumy a tri hitové kompilácie, tá posledná zo septembra 2007 má názov The Works. V singlovom rebríčku mali 11 skladieb, najúspešnejšou z nich je Breathless, ktorá sa v júli 2000 dostala až na čelo hitparády.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM