Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Jar nám už klope na dvere, na Jozefa môže spŕchnuť

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ak sa do Jozefa s vetrom sneh vyduje, peknú k Veľkej noci chvíľku prorokuje. Meniny má Jozef. V nedeľu prevažne oblačno, prehánky. Teploty 6 až 11 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Jar nám už klope na dvere, na Jozefa môže spŕchnuť
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Jozef

Mužské meno Jozef má hebrejský pôvod a význam mena je „Boh pridá, rozhojní“. Nositeľov tohto na Slovensku skôr v minulosti zaužívaného mena, ktoré sa prevažne dedí, oslovujeme aj Jožko, Jožino, Jojo, Dodo.

Jozefovia, ktorí majú meniny 19. marca, odmalička vedia presne, čo chcú. Sú obdarení pozoruhodnými danosťami. Dokážu sa dobre ovládať, majú vyrovnanú povahu a podľa toho, čo hovoria a akým spôsobom žijú, máme dojem, že sú nositeľmi nejakého posolstva ako ich totemové zviera hrdlička. Ľuďom, ktorí sú im blízki, neustále prejavujú svoju náklonnosť a lásku.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Obľúbené farby týchto mužov sú modrá a žltá. Ochranné rastliny žihľava, šalvia, kamene ametyst, smaragd a granát.

Jozefovia by sa mali vyhýbať rizikovým situáciám a viac odpočívať.

Stalo sa doma

1861 – V Budapešti vyšlo prvé číslo politických novín Slovákov Pešťbudínske vedomosti. Zodpovedným redaktorom a vydavateľom sa stal Ján Francisci. V roku 1870 ich presťahovali do Martina a premenovali na Národnie noviny.

1936 – Narodil sa v Bratislave divadelný a filmový herec VLADO (VLADISLAV) MÜLLER, známy z mnohých televíznych seriálov (napr. Priatelia zeleného údolia, Straty a nálezy, Alžbetin dvor), inscenácií (napr. trojdielna Americká tragédia) či filmov (napr. Majster kat, Kristove roky, Medená veža, Orlie pierko, Signum Laudis). Zomrel 20.6.1996.

1964 – Vo Fyzikálnom ústave SAV v Bratislave bol uvedený do prevádzky prvý generátor neutrónov na území Československa.

1995 – Vo francúzskom Paríži podpísal predseda slovenskej vlády Vladimír Mečiar so svojím maďarským partnerom Gyulom Hornom základnú zmluvu o dobrých susedských vzťahoch a priateľskej spolupráci medzi oboma krajinami.

Stalo sa vo svete

1944 – Vojaci nacistického Nemecka začali okupovať z dôvodu postupu Červenej armády Hitlerovi lojálne Maďarsko.

1964 – Bol otvorený tunel (The Great St Bernard Tunnel) cez Alpy, ktorý spojil Švajčiarsko a Taliansko.

1982 – Argentínsky obchodník so zberom kovov vstúpil na ostrov Južná Georgia a vyvesil na ňom argentínsku vlajku, situácia eskalovala a vyústila do britsko-argentínskej vojny o Falklandy.

1989 – Najmenej 67 osôb zahynulo pri nepokojoch na juhovýchode Srí Lanky vyvolaných organizáciou Čierne mačky.

Skladba dňa

19. marca 1955 sa v Nitre narodil bubeník Zdeno Baláž, mladší z dvojice bratov, zakladateľov najúspešnejšej slovenskej skupiny Elán. Za bicími bol do roku 1985, s Elánom nahral prvé štyri albumy (Ôsmy svetadiel, Nie sme zlí, Elán 3, Hodina slovenčiny). Po vydaní štvrtého albumu zo skupiny odišiel na angažmán do nemeckých barov. Dnes žije v Austrálii.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM