Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Keď je v prvom augustovom týždni teplo, bude biela zima

Dnešná pranostika už predpovedá aj zimu: Keď je v prvom augustovom týždni teplo, bude biela zima. Meniny má Gustáv. Slnečno. Teploty 30 až 35 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Keď je v prvom augustovom týždni teplo, bude biela zima
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné 32 až 35 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Meniny má Gustáv

Mužské meno Gustáv má švédsky pôvod a jeho význam je „opora Gotlanďanov“. Nositeľov tohto ojedinelého mena najčastejšie oslovujeme Gustík, Gusto.

Gustávovia, ktorí oslavujú meniny 2. augusta, si potrebujú stále dodávať sebadôveru, aj keď sú v podstate optimisti. Ak ich citový život naberá rýchle obrátky, uzavrú sa do seba. Chýba im bojovnosť, sú však veľmi pracovití a schopní rýchlo sa prispôsobiť. Vôľa Gustávov nie je práve pevná. S tým súvisí aj ich nestálosť.

Títo muži sú životaschopní, majú však priemerné zdravie.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Šťastné farby Gustávov sú modrá, zelená a biela. Ochranné rastliny petržlen, rasca, kamene sardonyx a citrín.

Stalo sa doma

1892 – Bol vydaný zákon, zavádzajúci korunovú menu v Habsburskej monarchii – zlaté a grajciare nahradili koruny a haliere. Nová mena sa s ťažkosťami presadzovala, trvalo osem rokov postupného sťahovania starých mincí a bankoviek. Korunová mena bola definitívne používaná od 1.1.1900.

1964 – Československý atlét Ludvík Daněk ako prvý človek na svete prekonal v hode diskom hranicu 64 metrov. Jeho rekord bol 64,55 metra. 1993 – Prvý hraničný kameň na slovensko-českých hraniciach osadili pri obci Kátov, okres Senica.

2011 – Trapistka Zuzana Štefečeková obsadila na ME v streľbe z guľových a brokových zbraní v Belehrade štvrté miesto. Na rovnakom šampionáte získali juniorky v trape bronzové medaily.

1942 – Ján Mistrík sa narodil v Bratislave. V roku 1958 nastúpil do Dedinského divadla v Spišskej Novej Vsi, o rok neskôr začal študovať herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u profesora Janka Borodáča. Po absolutóriu v roku 1963 nastúpil do zvolenského Divadla Jozefa Gregora Tajovského, po pôsobení vo Vojenskom umeleckom súbore pôsobil v roku 1966 v Divadle SNP v Martine. Od roku 1973 je hercom Novej scény v Bratislave, osemnásť rokov bol členom jej Poetického súboru, kde stvárnil mnohé významné postavy. Hral vo viacerých filmoch, televíznych inscenáciách a seriáloch, pôsobí v rozhlase aj dabingu, venuje sa prednesu poézie.

Stalo sa vo svete

1875 – V Londýne otvorili prvú dráhu špecializovanú pre kolieskové korčule vo Veľkej Británii.

1914 – Nemecko prepadlo bez vyhlásenia vojny neutrálne Luxembursko.

1934 – Adolf Hitler prevzal spojenú funkciu prezidenta aj kancelára, keď zomrel nemecký prezident Paul von Hindenburg.

1945 – V nemeckom Postupime sa skončila konferencia ZSSR, USA a Veľkej Británie (od 17.7.). Jej predmetom bola povojnová správa Nemecka, ktoré deväť týždňov predtým kapitulovalo, usporiadanie a rekonštrukcia vojnou zničenej Európy.

1990 – Príslušníci irackej armády obsadili Kuvajt. Bezpečnostná rada (BR) OSN vyzvala Irak, aby sa z Kuvajtu stiahol.

1999 – Dvesto ľudí zahynulo a 300 utrpelo zranenia pri zrážke dvoch vlakov pri meste Gaisan v indickom štáte Západné Bengálsko.

2001 – Za vraždy tisícov Moslimov v srebrenickej masakre bol na 46 rokov uväznený bosniansko-srbský generál Radislav Krstič.

2007 – Ruská ponorka dosiahla na Severnom póle dno Severného ľadového oceánu a umiestnila tam štátnu vlajku. Symbolicky tak deklarovala nároky Moskvy na arktické územie. Špeciálna ruská vlajka vyrobená z titánu sa tak objavila v hĺbke 4261 metrov.

Skladba dňa

1927 – Karel Mareš, Mladá Boleslav, skladateľ, textár, klavirista, hudobný aranžér, organizátor a manažér. Študoval obchodnú akadémiu a zároveň aj hru na klavíri v Mladej Boleslavi. Od roku 1949 pôsobil v Prahe. Jeho meno je spojené so začiatkami rady umeleckých súborov a skupín, medzi nimi divadla Semafor či skupiny Olympic. Je autorom filmovej, televíznej a scénickej hudby, zložil hudbu ku viac ako tridsiatke českých filmov. Zložil skoro tri stovky piesní, hitmi v 60. rokoch boli skladby Tam za vodou v rákosí a Oliver Twist, ktoré nahrali Eva Pilarová a Waldemar Matuška, U Kokořína, ktorú naspievali Jaromír Mayer a Milan Chladil či Hvězda na vrbě dvojice Pavel Šváb a Bohuš Starka so skupinou Olympic. Zomrel 14. novembra 2011 vo veku 84 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM