Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Máte dobrých susedov? Dnes je dôvod, prečo ich navštíviť!

Mesiac lásky sa končí takmer letným počasím. Nebudú chýbať vysoké teploty a po nich večerné búrky. Oslavujú vášnivé Petronely a Petrany, vy a vaši susedia!

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Máte dobrých susedov? Dnes je dôvod, prečo ich navštíviť!
Zdroj: TASR

Posledný májový deň bude horúci, ale aj upršaný s intenzívnymi lejakmi. Nad územím Slovenska a štátmi strednej Európy sa bude udržiavať oblasť nižšieho tlaku vzduchu.

Počasie

Západ: Prevažne oblačno, spočiatku aj polooblačno. Postupne miestami prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 24 až 26 °C. Slabý premenlivý, neskôr prevažne západný vietor do 20 km/h, pri búrkach prechodne zosilnie.

Stred: Polooblačno až oblačno a postupne miestami, najmä v západnej polovici územia, prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 23 až 28 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 °C, slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Východ: Polooblačno, postupne až oblačno a miestami prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 24 až 28 °C.Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Oslavujú Petronely a Petrany

Ženské mená Petronela, Petrana majú latinský pôvod a ich význam je „pochádzajúca z rodu Petroniov“. Petronely a Petrany sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich väčšinou doženú k extrémnym rozhodnutiam.

Majú ale vysoko vyvinutú sebaovládaciu schopnosť, čo im umožňuje čeliť vypätým situáciám. Sú veľmi inteligentné a schopné naplno sa obetovať. Majú aj vrodený cit pre diplomaciu.

Stalo sa doma

1863 – V Selciach pri Banskej Bystrici bol vysvätený Kostol sv. Cyrila a Metoda. Bol to prvý kostol na Slovensku zasvätený slovanským vierozvestom.

1970 – V peruánskych Andách zahynulo 14 československých horolezcov, keď ich tábor zasypala lavína kameňov uvoľnená silným zemetrasením.

Stalo sa vo svete

Svetový deň bez tabaku – ustanovila ho Svetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization – WHO) a pripomína sa od roku 1988.

Európsky deň susedov – prvý Deň susedov si pripomenuli v Paríži (Francúzsko) v roku 1999, iniciovaný bol Európskou federáciou miestnej solidarity (European Federation of Local Solidarity – EFLS). Vznikol ako reakcia na vzájomné odcudzovanie ľudí a je určený na podporu súdržnosti, vytváranie nových priateľstiev a medziľudských vzťahov.

1938 – Film „The Return of the Scarlet Pimpernel“ (Návrat Scarlet Pimpernelovej) bol prvým filmom, ktorý odvysielala televízia. Bola to americká televízia NBC.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom je Peter Dobrota (1964), hráč na klávesových nástrojoch skupiny Vidiek. Táto skupina vznikla v roku 1987 ako pokračovanie skupiny Ventil RG, pričom skratka RG znamenala Rovinskí gentlemani. Pôvodne sa volali Krach, hrali punk-rock, vznikli v roku 1981, hitmi boli skladby Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny, rozišli sa v polovici 80. rokov.

Vidiek
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM